Kaluđerović: Gradonačelniku i njegovom zamjeniku mandat prestaje istovremeno

"Mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u vezi sa obavljanjem izvršne funkcije u Glavnom gradu, nije pravno obavezujuće"
0 komentar(a)
Velizar Kaluđerović, Foto: Savo Prelević
Velizar Kaluđerović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.08.2014. 12:25h

Mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u vezi sa obavljanjem izvršne funkcije u Glavnom gradu, nije pravno obavezujuće, ni utemeljeno u pozitivnim zakonskim propisima niti u Statutu Glavnog grada, ocijenili su iz Socijalsitičke narodne partije (SNP).

Iz MUP-a je u ponedjeljak saopšteno da Zakon o Glavnom gradu ne propisuje ko, u slučaju prestanka mandata gradonačelnika, obavlja tu funkciju do izbora novog, pa se primjenjuje Zakon o lokalnoj samoupravi po kojem funkciju predsjednika opštine, po isteku mandata, vrši potpredsjednik.

Poslanik SNP, i bivši odbornik u Skupštini Glavnog grada, Velizar Kaluđerović rekao je da je tu situaciju najbolje riješiti što skorijim konstituisanjem lokalne vlasti, a da, ukoliko do toga ne dođe, u toj stranci smatraju da nema legalnog i zakonitog utemeljenog načina da neko može biti nosilac izvršne funkcije, makar i u vd stanju.

Prema njegovim riječima, mišljenje MUP-a da funkciju gradonačelnika treba da obavlja njegov donedavni zamjenik, nema utemeljenje u pozitivnim zakonskim propisima Crne Gore niti u statutu Glavnog grada.

"Zakon o Glavnom gradu je lex specialis u odnosu na Zakon o lokalnoj samoupravi tako da se na Glavni grad primjenjuju norme iz Zakona o Glavnom gradu na pitanja koja su njime uređena", kazao je Kaluđerović agenciji MINA.

Mandat potpredsjednika traje koliko i mandat predsjednika opštine

On je rekao da je jasno da taj Zakon pitanje prestanka mandata zamjenika gradonačelnika uredio na drugačiji način nego Zakon o lokalnoj samoupravi, po pitanju prestanka mandata potpredjsednika opštine.

"Suštinska razlika je što se članom 69 Zakona o lokalnoj samoupravi propisuje da manadat potpredsjednika opštine traje koliko i mandat predsjednika opštine, i dodaje- ukoliko tim zakonom nije drugačije određeno", naveo je Kaluđerović.

On je pojasnio da takvog izuzetka "ukloliko tim zakonom nije drugačije određeno", nema u Zakonu o Glavnom gradu, navodeći da se njime jasno propisuje da zamjeniku gradonačelnika mandat prestaje prestankom mandata gradonačelnika. "Dakle, ne predviđa se nikakav izuzetak".

Kaluđerović je rekao da je Satatut Glavnog grada preuzeo normu iz Zakona o Glavnom gradu, pa je u članu 89 propisano da mandat zamjenika gradonačelnika traje koliko i gradonačelnika.

"Umjesto što daju mišljenje koje nije pravno obavezujuće, ali što je još opasnije, koje nema pravno utemeljenje ni u Zakonu o Glavnom gradu ali ni u Statutu, a primjećujemo da resor MUP-a vodi potpredsjednik SDP-a, pozivamo kolege iz koalicije Evropsko lice Podgorice (ELPG)da pokažu punu odgovornost prema građanima i izbornim rezultatima i bez odlaganja pristupimo konstituisanju lokalne vlasti", kazao je on.

ELPG da se ne igra političkih skrivalica

Kaluđerović je rekao da su SNP i Demokratski front dali podršku manjinskoj upravi ELPG.

"I želimo da ukažemo, a provjerili smo, nosilac izborne liste Dragan Bogojević do ovog trenutka nije podnio pisanu ostavku na funkciju odbornika, a to je jedini validan način da to eventualno uradi", kazao je on.

Kaluđerović je apelovao na konstituente koalicije ELPG, Pozitivnu i SDP da se ne igraju političkih skrivalica.

"Iako smo prije nekoliko dana pozvali lidere ELPG da učine izvjesnim šta je sa mandatom Bogojevića, niti je podnio ostavku niti su Ranko Krivokapić i Darko Pajović njega pozvali da učini izvjesnim šta je naumio da radi sa mandataom", rekao je on.

Kaluđerović je podsjetio da iz koalicije ELPG govore da ne mogu da nastave aktivnosti na onom što je već dogovoreno sa opozicijom.

"Nemoj da se igrate političkih skrivalica i ponašate neodgovorno prema građanima, kažite šta je vaša istinska politička namjera", poručio je on.

Konjeviću rekao koliko je problem dramatičan

Upitan kako se situacija u Glavnom gradu i izvršnom funkcijom može riješiti, ukoliko ne dođe do skorog formiranja lokalne vlasti, Kaluđerović je kazao da nema legalnog i zakonitog utemeljenog načina da neko može biti nosilac izvršne funkcije, makar i u vd stanju.

On je rekao da je ministru Konjeviću na stastanku koji su ranije imali predstavnici ELPG, SNP-a i DF-a, ukazao na drmatičnost problema, navodeći da je od njega čuo da stvari ne moraju biti tako dramatične jer su u funkciji glavni administrator, menadžeri, sekretari Sekretarijata i direktori ustanova i preduzeća.

"To su njegovi riječi, mada u funkciji potpredsjednika SDP-a, zato sada zabrinjava ovakvo mišljenje pri činjenici da je zakonska regulativa u Statutu Glavnog grada takva kakva je. Nadam se da to nije izgovorio neko ko je potpredsjedik SDP-a više nego ministar unutrašnih poslova i da to ne nagovještava naredne političke korake SDP-a", zaključio je Kaluđerović.

Bonus video: