Vujanović na komemoraciji povodom 100 godina od početka Prvog svjetskog rata

Britanski princ Vilijam rekao je da će se pamtiti oni koji su dali živote za slobodu
57 pregleda 7 komentar(a)
Filip Vujanović, Belgija, Foto: Predsjednik.me
Filip Vujanović, Belgija, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 04.08.2014. 18:28h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović boravio je danas u Belgiji, gdje je na poziv kralja Filipa prisustvovao centralnoj komemoraciji povodom 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Komemorativna ceremonija je organizovana u memorijalnom centru u Liježu.

Kako je saopštno iz kabineta predsjednika, ceremoniju je prisustvovao veliki broj predsjednika evropskih država i suverena, kao i visoki zvaničnici i predstavnici više od 80 država.

Svjetski lideri obilježili su danas 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i odali počast žrtvama, ukazujući na važnost pomirenja i obnove poslije velikih sukoba.

Francuski predsjednik Fransoa Oland kazao je da je Belgija pružila čvrst otpor, kada je bila napadnuta na početku u Prvog svjetskog rata i dodao da su smrtonosni dani nastupili kada su se u borbe uključili francuski i britanski vojnici.

Oland je podsjetio na velike žrtve, ali i na prijateljstvo bivših neprijatelja i obnovu Evrope poslije Drugog svjetskog rata, s napomenom da ta lekcija i danas važi za sve, prenose agencije.

Princ Vilijam: Bili smo neprijatelji, a sada smo prijatelji i saveznici

Britanski princ Vilijam rekao je da će se pamtiti oni koji su dali živote za slobodu.

"Bili smo neprijatelji mnogo puta u posljednjem vijeku, a danas smo prijatelji i saveznici. Odajemo počast onima koji su dali živote za našu slobodu. Pamtićemo ih", rekao je u obraćanju evropskim liderima britanski princ Vilijam.

Njemačka je izvršila invaziju na neutralnu Belgiju 4. avgusta 1914. godine u okviru plana o napadu na Francusku.

Očekivalo se da rat neće trajati dugo, a borbe su, umjesto toga, potrajale četiri godine.

Poginulo je deset miliona vojnika, 20 miliona je ranjeno, a nastradali su i milioni civila dok su rušeni gradovi i propadale čitave imperije.

Bonus video: