Bajagić: Ne zadužujemo se, već realno planiramo budžet

"Opština Plužine, kao jedna od većih po površini u Crnoj Gori, znatan novac iz budžeta uložila je u izgradnju i modernizaciju lokalnih puteva do mjesnih centara i sela"
127 pregleda 1 komentar(a)
Mijuško Bajagić, Foto: Arhiva Vijesti
Mijuško Bajagić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.08.2014. 15:32h

Plužine su jedan od rijetkih gradova u Crnoj Gori koji nema neizmirenih obaveza i uprkos nepovoljnom periodu prethodnih godina njena lokalna samouprava bila je uspješna, ocijenio je predsjednik te Opštine, Mijuško Bajagić.

Govoreći na svečanoj sjednici Skupštine povodom Dana oslobođenja Plužina Bajagić je ukazao da se kreditno ne zadužuju, već budžet planiraju realno i u ovoj godini, kao i prethodnih.

“Sanirali smo primarne mreže gradskog vodovoda, pristanište, izgradili amfiteatar, uredili prostor između upravne zgrade Hidroelektrane Piva i Doma kulture”, rekao je Bajagić.

Prema njegovim riječima, opština Plužine, kao jedna od većih po površini u Crnoj Gori, znatan novac iz budžeta uložila je u izgradnju i modernizaciju lokalnih puteva do mjesnih centara i sela.

“Poslednje godine asfaltirani su putevi za sela Gornji Unač, Dondići, Brljevo, završena je i puštena u saobraćaj dionica preko Borja, na saobraćajnici Trsa – Crkvičko Polje, koja je finansirana novcem Evropske unije”, kazao je Bajagić.

Nastaviće s projektima

Govoreći o planiranom u narednoj godini najavio je nastavak uređenja opštinskog centra kroz izgradnju saobraćajnica, priključka gradskog naselja na magistralni put, izgradnju gradske plaže, kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, kao i završetak kanalizacione mreže.

Novcem iz budžeta i realizacijom neizvršenih obaveza Elektroprivrede Crne Gore prema opštini biće završena i šetna stazu sa rasvjetom uz lokalni put Plužine– Stabna, na dionici od Rosulja do Graca.

Najavljen je i nastavak izgradnje ulice Marka Kulića iznad stambene zgrade sa 58 stanova koju grade sa Fondom za solidarnu stambenu izgradnju, za čiji završetak do kraja godine je obezbjeđen novac.

Problemi uzrokovani lošim privatizacijama

Bajagić je ukazao na probleme u privredi, koji su kako je ocijenio, prouzrokovani prije svega lošom privatizacijom i istakao da lokalna samouprava nije mogla, niti ima nadležnost da utiče na rad privrednih subjekata.

“Poseban problem je likvidnost Fabrike elektroda Piva, čiji je rad od izuzetnog značaja za opštinu. Riječ je o fabrici koja ima perspektivu i država bi joj trebala pomoći, jer ima osvojenu tehnologiju i izvozni proizvod. Opština je u proteklom periodu finansijski pomagala Fabrici, kao i dijelom u rješavanju stambenih problema zaposlenih”, rekao je on.

Bajagić je ukazao i na nedovoljno i neadekvatno korišćenje prirodnih resursa, što je uz loše poslovanje privrede, dovelo do zastoja u razvoju Plužina i imaće za posledicu veliku nezaposlenosti i migraciju stanovništva.

Prioritet je izgradnja modernih regionalnih saobraćajnica

On je najavio stvaranje uslova za veću iskorišćenost poljoprivrednih, vodnih, šumskih i turističkih potencijala i saopštio da se završavaju pripreme za donošenje odluke o proglašenju regionalnog parka Piva, koji obuhvata planinski masiv Bioč, Maglić i Volujak i prostor izmređu Nacionalnih parkova Durmitor i Sutjeska u BiH.

Prema riječima Bajagića, da bi se obezbijedio razvoj durmitorskog područja koji obuhvata Plužine, Žabljak i Šavnik prioritet je izgradnja i modernizacija regionalnih saobraćajnica, koje opština ne može da finansira iz budžeta.

“Neophodno je modernizovati regionalnu saobraćajnicu Plužine – Trsa – Žabljak , završiti durmitorski kružni prsten preko kanjona Sušiće, rekonstruistai i asfaltirati regionalni put Bezuje – Dubrovsko, kako bi se direktno povezale Plužine i Šavnik”, rekao je on.

U prioritete je naveo i modernizaciju i prekategorizaciju lokalnog puta Trsa – Crkvičko Polje – Šćepan Polje u regionalni put, koji treba da bude alternativa magistralnom putu Plužine – Šćepan Polje, koji nije bezbjedan za saobraćaj i često je u prekidu zbog sniježnih usova i većih stijenskih odrona, tokom čitave godine.

Bonus video: