CDT krivi DIK i DRI: Ne zna se koliko su partije dobile novca i kako su ga potrošile

„Mi očekujemo da nam partije dostave izvještaj, pa će ih onda objaviti. Trenutno nam je na bolovanju zaposleni koji se time bavi", kazao je predsjednik DIK-a
0 komentar(a)
izbori, glasanje, Foto: Savo Prelević
izbori, glasanje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.08.2014. 13:58h

Organi koji kontrolišu partijske finansije još nijesu objavili izvještaje o prikupljenim i utrošenih sredstvima za lokalne izbore, zbog čega javnost već dva mjeseca ne zna koliko su partije u toku kampanje dobile novca i kako su ga potrošile.

Portal Centra za demokratsku tranziciju (CDT) piše da su prema Zakonu o finansiranju partija podniosici izbornih lista do 24. juna bili dužni da Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) dostave izvještaje.

DRI je portalu CDT-a saopštila da su sve izborne liste, osim Albanske koalicije, u zakonski propisanom roku toj instituciji dostavile izvještaj za izbore u Podgorici.

Isti zakon propisuje da je Državna izborna komisija (DIK) dužna da u roku od sedam dana od dana prijema, objavi te izvještaje na svojoj internet stranici, ali nije preciziran ni rok ni obaveza dostavljanja izvještaja ovom organu.

„Mi očekujemo da nam partije dostave izvještaj, pa će ih onda objaviti. Trenutno nam je na bolovanju zaposleni koji se time bavi", kazao je predsjednik DIK-a Ivan Kalezić.

Iz CDT su ukazali da zakonske nepreciznosti u tom dijelu dovode do brojnih nejasnoća – partije izvještaje dostavljaju DRI, ali sve ne dostavljaju DIK-u.

Pošto institucije ne sarađuju dovoljno na primjeni zakona u korist građana, revizori DIK-i onda ne proslijeđuju izvještaje, niti im ona traži.

Kako se navodi, i tokom kampanje za lokalne izbore građani su bili uskraćeni za precizne podatke o tome koliko su priloga i od koga partije dobile, jer su su izborne liste neujednačeno izvještavale o tome.

Iako zakon nalaže petnaestodnevno izvještavanje, partije su DIK počele da izvještavaju tek nakon potvrđivanja izbornih lista, a dostavljale su izvještaje koji pokrivaju različite periode, ponekad i manje od 15 dana.

Iz CDT-a su upozorili da je taj problem, u oblasti finansiranja partija prisutan godinama, jer DIK od 2011. godine još nije donijela jasna uputstva kako partije treba da izvještavaju o novcu koji dobijaju.

"Ovako neprecizni zakoni i izostanak jasne procedure, strankama ostavljaju prostora da same odlučuju kad će i u kojem obliku izvještavati organe koji kontrolišu njihove finansije. Takođe, dovodi do toga da je finansiranje kampanje danas manje transparentno nego prije dvije godine", kazali su iz te nevladine organizacije.

Prema njihovom mišljenju, jedino rješenje za unapređenje te oblasti je izmjena zakona i precizno definisanje uloga i nadležnosti DRI i DIK.

Bonus video: