"Eliminisati prostor za manipulaciju nacionalnim partijama"

„Teško da neko iz druge nacionalne zajednice može objektivno suditi koliko je za drugu zajednicu kvalitetan prijekat koga predlaže neko iz te druge zajednice"
58 pregleda 1 komentar(a)
Javna rasprava, Tivat, Zakon o manjinama, Foto: Siniša Luković
Javna rasprava, Tivat, Zakon o manjinama, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 31.07.2014. 14:22h

Žustra polemika oko poštovanja aktuelnog i priznanja loše dosadašnje prakse u toj oblastiu, obilježili su danas u Tivtu, prvu u nizu javnih rasprava o nacrtu izmjena i dopuna Zakona o manjinskim pravima i slobodama.

Sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Mersudin Gredić naglasio je da se u izmjene koje prvenstveno tretiraju problematiku upravljanja, procesa donošenja odluka i kontrole rada nacionalnih manjinskih savjeta i Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, kao i spriječavanje mogućeg konflikta interesa, ide pored ostaloga i zbog „dosta špekulacija u javnosti kada je u pitanju rad Fonda“.

Dodao je da su se izmjene zakona „radile po onome što je do sada predstvaljalo probleme u praksu u ovoj oblasti.“

Gredić je obrazložio da će nacionalni savjeti ubuduće biti direktne potrošačke jedinice budžeta i račune će polagati direktno Ministarstvu finansija i Državnoj revizorskoj instituciji, a u donošenju odluka o finasiranju projekata kojima NVO i druge institucije manjina konkurišu kod Fonda za manjine, uvešće se dvostepenost.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković kazao je da će svi nacionalni savjeti manjina do okončanja javne rasprave 5.septembra dostaviti svoje zajedničke primjedbe i sugestije na zakon, i založio se za zadržavanje 15-članog UO Fonda u kome ulaze predstavnici svih nacionalnmih savjeta, te podizanje najmanjih budžetskih izdvajanja za rad tog Fonda sa aktuelnih i predloženih 0,15 na 0,25 posto državnog budžeta.

„Teško da neko iz druge nacionalne zajednice može objektivno suditi koliko je za drugu zajednicu kvalitetan prijekat koga predlaže neko iz te druge zajednice.

Teško je sa pozicije građanske opcije, zastupati interese neke nacionalne zajednice. U izborima za HNV mogli su učestvovati svi koji se osjećaju Hrvatima, a to nisu učinili samo oni koji se autocenzurom, odnose prema potrebi autentične nacionalne zastupljenosti", poručio je Deković na što mu je oponirao dr Andrija Petković istakavši da je on lipčno Hrvat ali i da „nema malih i velikih Hrvata, već samo malih ili velikih ljudi“ i zatražio od države da nađe mogućnost da „minimizira uticaj političkih partija na savjete manjina“.

„Predstavnici nacionalnih partija nemaju veće pravo da se bore za prava dotične manjine od bilo kojeg predstavnika neke od građanskih partija", mišljenja je predsjednik nacionalnog Savjeta Muslimana Crne Gore Sabrija Vulić koji je pohvalio namjeru države da izmjenama zakona „zagrebe vrh ledenog brijega problema u ovoj oblasti", Treba se očigledno, puno toga mijenjati.

Ovaj zakon ne pridaje dovoljan značaj nacionalnim savjetima ali ni ne daje prave dogovore na pitanja kontrole i odgovornosti. Ko kontroliše mene kao predsjednika Saveta Muslimana i predsjednika UO Fonda za manjine kradem li ja pare, zloupotrebljavam li taj položaj.

To niko ne radi, a neko mora da stoji iznad nas", istakao je Vulić sa čijim se mišljenjem da treba eliminisati „automatske članove“ nacionalnih savjeta koji u njih ulaze zbog političkih funkcija koje obavljaju, složio i Deković dodajući da će svi nacionalni savjeti tražiti da ubuduće u njihovo članstvio uđu samo oni pripadnici manjina koji budu izabrani na elektorskim skupštinama.

Upravo je polemika oko načina na koji je, protivno članu 33 stav 9 važećeg zakona, prošle godine izabran aktuelni sastav HNV u kojem većinu imaju visoki funkcioneri jedine političke stranke Hrvata – HGI, obilježila raspravu.

Gredić je kazao da Ministarstvo koje je lani verifikovalo Elektorsku skupštrinu HNV nije bilo uznoznato da su u elektore, protivno zakonu, ušla i osmorica članova najužeg stranačkog rukobvodstva HGI, od kojih je šest kasnije izabrano u HNV koga viodi član Predsjedništva i Središnjeg odbora HGI Zvonimir Deković.

Andrija Petković najavio je Grediću da će zbog toga Ministarstvu podnijeti zahtjev za poništenje elektorske skupštine HNV i tražiti njegov novi izbor ističući da je „lično na svojoj koži osjetio svu legalnost tog izbora“.

„Svi koji žele dobronamjerno čitati stav 33. Stav 9 zakona shvataju logičku suprostavljenost toga što on po automatizmu dozvoljava članstvo recimo, predsjednice nacionalne partije u nacionalnom Savjetu, a istovremeno brani da u HNV uđu članovi nižih organa partije. To nije logično", branio se Deković.

Bonus video: