Bojanić: Pajović mora da zakaže kongres na jesen, pao je nisko u mojim očima

Pajović je osudio postupak članova dijela stranke koji su proslijedili medijima stranačke inicijative
86 pregleda 113 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2014. 19:19h

Potpredsjednik Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić kazao je da predsjednik te partije Darko Pajović prema statutu ima obavezu da na jesen sazove vanredni kongres.

On je Pajovića optužio za manipulacije i kazao da dešavanja u Pozitivnoj ne bi smjela da se odraze na formiranje vlasti u Podgorici, i naglasio da svi u toj partiji podržavaju dogovor sa opozicijom, naglasivši da je za to naročito dio stranke koji je pokrenuo inicijativu za sazivanje kongresa.

"Glavni odbor mora i u obavezi je da po statutu sazove sjednicu na zahtjev Predsjedništva ili na zahtjev jedne trećine opštinskih organizacija. Oba uslova su ispunjena, i Predsjedništvo i 4 organizacije traže da taj kongres bude na jesen, i da to bude vanredni izborni kongres", kazao je Bojanić TV Vijesti.

On je naveo da ako Pajović bude poštovao Statut, on mora sazvati sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora, i da se donese odluka da kongres bude u oktobru, te da vjeruje da Pozitivna nema budućnost sa Pajovićem na čelu.

"Što se tiče mene lično i Darka Pajovića, u mojim očima je toliko nisko pao nakon bestidnih laži da ja ne mogu da se sagnem toliko nisko da prihvatim ruku", naveo je Bojanić.

Predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović zakazao je stranački kongres 26. maj naredne godine i poručio da neće pokleknuti pred onima "koji od drveta ne vide šumu" i da trenutne tenzije u stranci samo idu na ruku DPS-u.

“Na osnovu člana 37 Statuta Pozitivne Crne Gore sazivam kongres partije za 26. maj naredne godine. Kao predjednik stranke zadužujem potpredsjednicu Azru Jasavić da u saradnji sa najstarijim i najiskusnijim članovima Glavnog odbora Milićem Joksimovićem iz Berana. Mirčetom Tomčićem sa Žabljaka i Draganom Mrvaljevićem sa Certnja sprovedu neophodne procedure”, kazao je Pajović.

On je, na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali Jasavić i politički direktor partije Srđan Perić, kazao da smatra da je to dovoljno dug period da se smira strasti i da se Poziitivna vrati svom osnovnom cilju - demokratska smjena vlasti.

“Nemam apsolutnu namju da poklenknem pred onima koji od drva ne vide šumu. Naš cilj je smjena DPS-a, formiranje manjinske vlasti u Podgorici i ništa ne smije biti preče od toga. Razumijem da neko može da smatra da je moja ostavka preča od smjene DPS-a, ali neću pokleknuti pod pritiscima koji su ovih dana abnormalno veliki i moj imperativ je da naš cilj zaživi u praksi”, rekao je Pajović.

On je rekao da mu je jako žao zbog svega što se dešavalo posljednjih dana u stranci i da je svjestan da kao predsjednik stranke nosi najveću krivicu za to i da je spreman da preuzme odgovornost.

“Ali isto tako ničim nisam doprinio da sve ono što se dešavalo bude urađeno na način kako je urađeno”, kazao je Pajović.

On je demantovao pisanja pojedinih medija, pa je, između ostalog kazo da “nikada ne bih mogao preko usta da prevalim da nemam povjerenje u dva odbornika u Podgorici Luku Rakčevića i Azru Jasavić".

“Ukoliko je neko mislio da je i to dobar način da se posvađamo unutar Pozitivne, garantujem mu da neće uspjeti u tome. Takođe, sinoćni tok sjednice bio je jako miran i neistina je da je bilo ko drugi napravio incident, izuzev onih koji su tražili da s eraspravlja o mojoj smjeni. Glavni odbor nema pravo d araspravlja o smjeni predsjednika i to je bil amoja ličn ainiscijativa. Ponudio sam tu raspravu i oni koji su spoznali da nemaju većinu za svoje naume su napravili incident i zato je došlo do prekida sjednice”, pojasnio je Pajović.

Ta sjednica, kako je naveo, može biti nastavljena kada god hoće, ali je bolje smiriti strasti i ići prvo na smjenu DPS-a u Podgorici.

“U medijima je plasirano da sam na pres konferenciji nakon razgovora opozicije kazao da su usaglašeni stavovi između opozicionih stranaka kako bih pojačao neke svoje pozicije unutar stranke. To je potpuna neistina. Navodno stavljanje i vraćanje potpisa na dokument takođe nije tačno, jer nema potpisivanja ili sporazuma već se radi o javno preuzetoj obavezi ispunjavanja principa u vršenju buduće manjinske vlasti u Podgorici”, kazao je Pajović.

Pajović je kazao da dešavanja u Pozitivnoj Crnoj Gori neće uticati na proces dogovora oko manjinske vlasti u Podgorici.

“Ruka pomirenja je potrebna ne zbog mene, već zbog zajedničkog cilja - demokratske smjene vlasti”, kazao je Pajović

Na pitanje šta će se desiti ako u međuvremenu budu raspisani novi izbori, Pajović je rekao da će stranka nastaviti da funkcioniše.

“Sazivanje kongresa ne znači paralizu organa stranke. U vrlo kratkom roku organizovati kongres bila bi opasnost po stranku da ne dođe do cijepanja. Zato je moja odgovornost bila velika i nadam se da će to biti kongres jedinstva. Pozitivna mora da ostane jedinstvena, uprkos svim pritiscima, spekulacijama sa svih strana”, kazao je Pajović.

On je na pitanje da li je neprimjeren njegov istup protiv stranačkih kolega da od starta nema ništa protiv da bilo ko u partiji ima svoje mišljenje i stavove i da traže bilo šta.

"Ali apsolutno imam protiv da u momentu kada imamo šansu da DPS pošaljemo u opoziciju u Podgorici, neko na vrlo neodogovran način prosleđuje unutarstranačke inicijative medijima i na taj način pravi jedna opšti haos od svega onoga što smo mukotrpno izgradili. Dakle, nemam problem sa unutrašnjim inicijativama i traženja moje odgovornosti i moje smjene, ali imama protiv kada se to uradi nadomak dogovora i kada to ide u prilog DPS-u. Kada me pitate o težini riječi koje sam izgovorio, shvatićete da sam i ja čovjek od krvi i mesa. Da li bi to drugačije sada uradio, pitanje je za koje je kasno", kazao je Pajović.

Pajović je kazao da pruža ruku pomirenja.

“Ona je potrebna ne zbog mene, već zbog zajedničkog cilja - demokratske smjene vlasti”, kazao je Pajović.

Galerija

Bonus video: