SDP: U DPS-u mijenjaju mišljenje od ujutro do uveče - DPS: Odluka jedina ispravna

Nastavljena je polemika Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije o pregovorima na lokalnom nivou
78 komentar(a)
rukovodstvo SDP-a, Foto: Arhiva "Vijesti"
rukovodstvo SDP-a, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.07.2014. 13:50h

Juče je crnogorska politička javnost bila u prilici da vidi koliko je kontradiktornosti u izjavama DPS-a u samo jednom danu, saopšteno je danas iz Socijaldemokratske partije (SDP).

"Najprije je predsjednik te partije u jutarnjem intervjuu na pitanje o formiranju vlasti u Baru, Pljevljima i Bijelom Polju rekao da je taj proces praktično završen i da je centrala Demokratske partije socijalista (DPS) dala nalog lokalnim odborima da da se dogovore o kokretnim detaljima sa SDP-om. Taj zaključak je iznijet i u svim izjavama u završnici pregovaračkog procesa vođenog za ta tri grada. Međutim, u večernjem saopštenju sa predsjedništva DPS-a iznijeta je odluka da se 'zaustave pregovori sa SDP-om u ta tri grada'", navodi se u saopštenju.

Iz DPS-a su sinoć saopštili da suspenduju pregovore o faktički dogovorenim koalicijama sa SDP-om u tri opštine, zbog toga što se manji partner okrenuo opoziciji u Podgorici.

U toj stranci smatraju da je za kvalitet života građana Bara, Pljevalja i Bijelog Polja izuzetno značajno da se vlast u ovim gradovima formira što je prije moguće na osnovu već postignutih dogovora.

Rješavanje svakodnevnih problema sa kojima se građani tih sredina suočavaju mora, kako smatraju u SDP-u, biti prioritet za ozbiljne političke subjekte i oni će, kako dodaju, nastaviti rad "u skladu sa tim opredjeljenjem".

"Drugi, koji mijenjaju mišljenje od ujutro do uveče, treba građanima Bara, Bijelog Polja i Pljevalja da objasne kako to da unaprjeđenje kvaliteta njihovog života zavisi od formiranja vlasti u nekoj drugoj lokalnoj upravi, a ne od odluka onih koje su birali u svojim gradovima na izborima 25.maja", zaključuje se u saopštenju SDP-a.

DPS: Odluka jedina ispravna i principijelna

Iz DPS-a su odgovorili da je odluka o zaustavljanju daljih pregovora posljedica "mogućnosti saradnje SDP-a sa opozicionim partijama, koje su ostale dosljedne politici negiranja crnogorske državnosti, njenih simbola, evropske i NATO integracije".

"Takva odluka nije kontradiktorna, već je jedina ispravna i principijelna i nemamo dilemu kakva će biti reakcija građana te tri opštine i cijele Crne Gore. Svako svoje breme nosi, mi smo toga veoma dobro svjesni, vjerujemo da to znaju i naši partneri. Ako su kolege iz Socijaldemokratske partije smatrale da najava saradnje sa Demokratskim frontom i SNP-om, koja je uslijedila nakon intervjua predsjednika Đukanovića, neće uticati na korekciju našeg stava o unapređenju saradnje dvije partije, jer svaki pametan čovjek u drastično drugačijim okolnostima drugačije rezonuje, onda nas ponovo podcjenjuju", navodi se u saopštenju DPS-a, dodajući da "ni u politici, ni u životu, nije pametno podcjenjivati ni saradnike, ni protivnike".

Ponuda DPS-a je od početka, kako ocjenjuju, bila jasna, otvorena i bez zadnjih namjera.

"U svim opštinama, u kojima je trebalo kroz koalicije formirati vlast, saradnju smo nudili našim partnerima sa državnog nivoa. Vjerovatno su kolege iz Socijaldemokratske partije dobro procijenile da je za njihovog glasača u Plavu poželjan partner SNP, u Rožajama Bošnjačka stranka, a da od nje bježe u Podgorici, da su Pljevljaci, Bjelopoljci i Barani koji su podržali SDP na lokalnim izborima za savez sa DPS-om, a da nasuprot tome Podgoričani u Mandiću, Medojeviću i Daniloviću vide spas. Pored svega, saglasni smo sa kolegama iz SDP-a - prije ili kasnije za sve što radimo odgovaraćemo građanima. I mi i oni i sve ostale političke partije", zaključeno je u saopštenju DPS-a.

Bonus video: