Pregovori o vlasti u Podgorici: SDP i Pozitivna danas daju detaljan plan

Lider DF Miodrag Lekić kazao je da očekuje preciziranje detalja oko modela podrške manjinskoj upravi
58 pregleda 94 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2014. 06:55h

Čelnici koalicije Evropsko lice Podgorice predstaviće predstavnicima opozicije danas dokument u kojem će biti navedeni konkretni ciljevi i rokovi moguće manjinske vlasti u Podgorici, saznaju "Vijesti".

To je dogovoreno nakon što na šestočasovnom sastanku predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić sa čelnicima opozicije nije uspio da precizira modele saradnje u Podgorici.

Prema tvrdnjama učesnika tih razgovora do konkretnog dogovora nije došlo, između ostalog, jer je opozicija insistirala na sklapanju koalicije u Podgorici, dok je Krivokapić sa saradnicima insitirao na podršci opozicije za formiranje manjinske uprave koja bi bila sastavljena od nestranačkih ličnosti i koja bi pripremila nove izbore u Glavnom gradu.

Traže preciznu ponudu: Milić i Kaluđerović (foto: Zoran Đurić)

Na pregovorima su učestvovali lideri DF-a Miodrag Lekić, SNP-a Srđan Milić i Pozitivne Darko Pajović sa saradnicima, dok je SDP predstavljao još Rifat Rastoder i Raško Konjević.

Lider DF Miodrag Lekić kazao je da očekuje preciziranje detalja oko modela podrške manjinskoj upravi:

"Zajedno smo došli do stava da težimo formiranju lokalne uprave koja bi izražavala ispoljenu volju građana na izborima, da svi želimo diskontinuitet sa načinom vođenja grada u prethodnom periodu, i da novi način bude primarno zasnovan na poštovanju prava", rekao je Lekić

Na sastanku je, tvrdi on, zatraženo da svi koji imaju modalitete konstituisanja vlasti u Podgorici precizno saopšte o kakvim se modelima radi.

„Da znamo i detalje tog ponuđenog koncepta podrške manjinskoj upravi“. On nije želio da precizira da li je postignuta saglasnost oko toga da treba formirati manjinsku upravu. Na pitanje da li je za DF prihvatljiv koncept manjinske uprave, on je rekao da se radi o predlogu u načelnim formama, i da ga treba precizirati: “To su uočili i oni koji ga predlažu, da bude precizniji i definisan kako bi mogli da funkcionišemo na bazi vrlo preciznih dogovora".

Bonus video: