Mogerini i Đukanović: Integrisani region garant za stabilnost i prosperitet

"Italija razumije i podržava integraciju Zapadnog Balkana“, kazala je Mogerini
184 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2014. 18:55h

Samo integrisani region predstavlja garant za stabilnost i prosperitet, saglasni su premijer Milo Đukanović i italijanska ministarka vanjskih poslova Federika Mogerini.

Đukanović je istakao da posjeta predstavlja potvrdu podrške integraciji Crne Gore i daljem razvoju izuzetno dobrih bilateralnih odnosa.

Premijer je dodao i da odnosi dvije države nijesu zasnovani samo na političkom dijalogu, već i na saradnji u svim aspektima, prije svega ekonomiji.

"Dosadašnja pozitivna iskustva, predstavljaju snažan impuls za nastavak i proširenje investicione saradnje Crne Gore i Italije“, kazao je Đukanović.

Mogerini se saglasila sa ocjenom o odličnim odnosima Crne Gore i Italije, ističući spremnost njene države da i u narednom periodu pruži punu podršku Crnoj Gori u procesu evropskih i evro-atlantskih integracija.

"Italija razumije i podržava integraciju Zapadnog Balkana“, kazala je Mogerini, ukazujući na potrebu što dinamičnijeg procesa NATO integracije.

Pun doprinos crnogorskom pridruživanju EU

Mogerini i crnogorski kolega, Igor Lukšić potpisali su danas Protokol o implementaciji Sporazuma između Crne Gore i Evropske zajednice o readmisiji osoba koje su bez dozvole boravka.

Lukšić je nakon potpisivanja rekao da je Italija veliki zagovornik ambicija Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u.

"Razmijenili smo mišljenja o pregovaračkom trenutku imajući u vidu da smo 12 poglavlja otvorili, a plan je da se do kraja italijanskog predsjedavanja otvori još jedan značajan broj. Cijenimo podršku Italije", rekao je Lukšić.

On je kazao da je to država sa kojom je Crna Gora sarađivala i čiji je tim eksperata pomogao da se što lakše savlada gradivo.

"Isto tako i za NATO u narednoj fazi Italija će biti podrška Crnoj Gori da taj naredni period iskoristimo kako bismo se pripremili za NATO", smatra Lukšić.

Mogerini je kazala da je cilj njene posjete potpuni doprinos crnogorskom pridruživanju EU.

"Već 12 poglavlja je otvoreno, dva privremeno zatvorena, i mi računamo da ćemo dodati i nova poglalja tokom italijanskog predsjedavanja EU, iako predstoji još puno koraka koje treba uraditi, kao što su unutrašnji dijalog sa opozicijom, na polju policijske i pravne saradnje", rekla je Mogerini.

Ona je naglasila saglasnost stavova Crne Gore sa spoljnom i politikom odbrane EU koja je, navela je ona, gotovo stopostotna.

"I smatram da to treba posebno naglasiti, jer nije lako doći do takve saglasnosti", rekla je Mogerini.

One je rekla da, iako su nakon ministarskog sastanka u junu svi očekivali više, sadašnju situaciju treba shvatiti kao pozitivan signal Crnoj Gori, »i ona je sigurno ta koja je prva na redu za sledeću članicu NATO-a«.

"Imate u potpunosti našu podršku na vašem integracijskom putu", rekla je ona.

Mogerini je, komentarišući situaciju i Libiju kazala da je kompletna međunarodna zajendica zabrinuta i da radi na tom pitanju.

"Libija je na raskršću -da li će putem parlamentarne demokratije, formiranju nove vlade, ili da dođe do vojne opcije koja bi dovela do toga što bi dovelo da država sklizne u građanski rat", poručila je.

Krivokapić: Saradnja sa italijanskim parlamentom u fazi intenziviranja

Crna Gora može računati na Italiju kao državu partnera u integracionom procesu u EU i NATO, posebno tokom predsjedavanja Italije Savjetom EU, kazala je italijanska ministarka vanjskih poslova Federika Mogerini tokom susreta sa predsjednikom Skupštine Rankom Kriovkapićem.

Krivokapić i Mogerini su ocijenili da su odnosi Crne Gore i Republike Italije tradicionalno dobri, kako kulturno tako i politički.

"Saradnja Skupštine Crne Gore i oba doma Parlamenta Italije je u fazi intenziviranja, posebno u oblastima razmjene znanja i iskustava u institucionalnom snaženju vladavine prava", ocijenio je Krivokapić.

Galerija

Bonus video: