Vujović: Novi izbori u Podgorici najgori scenario za SDP

"Za SDP je bolje da napravi koaliciju sa opozicijom, nego da na predstojećim izborima bude meta oba bloka“, naveo je Vujović
2 komentar(a)
Zlatko Vujović, Foto: Boris Pejović
Zlatko Vujović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.07.2014. 12:08h

Novi izbori u Podgorici bili bi najgori scenario za Socijaldemokratsku partiju (SDP) jer bi se, u tom slučaju, našla na meti i vlasti i opozicije, ocijenio je politički analitičar Zlatko Vujović.

Lider SDP-a, Ranko Krivokapić, saopštio je u srijedu da ta partija neće dalje pregovarati sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) u vezi sa formiranjem vlasti u Podgorici, navodeći da su ponovljeni izbori najrealnija opcija.

Vujović je agenciji MINA kazao da bi, ukoliko dođe do vanrednih lokalnih izbora u Podgorici, bilo apsurdno očekivati da opstane koalicija između SDP-a i Pozitivne Crne Gore.

„Ova koalicija je i sada bila u prilici da odlučuje o formiranju vlasti i nije, makar dosad, u tome uspjela“, rekao je Vujović.

Prema njegovim riječima, logično bi bilo očekivati da u tom slučaju Pozitivna pokuša da nađe neki koalicioni aranžman sa ostalim opozicionim partijama.

„Da izbjegne direktno 'mjerenje' sa SDP-om, ali i bilo kakvo dijeljenje odgovornosti oko neuspjeha u formiranju vlasti u Podgorici sa tom partijom“, dodao je Vujović.

On smatra da je vrlo vjerovatno da bi se, u slučaju vanrednih izbora u Podgorici, desilo pregrupisavanje.

„I da bismo imali jednu, nakon svega sto smo gledali posljednja dva mjeseca, 'prirodnu' podjelu na listu opozicije i listu snaga oko DPS-a“, precizirao je Vujović.

SDP bi, kako je naveo, ostao u takvom rasporedu snaga sam, i na udaru oba bloka, sa smanjenim šansama da se izbori za parlamentarni status.

„Zato smatram da je za SDP najgori scenario vanredni izbori, bez obzira što bi se mogli nadati naklonosti dijela medija. Za SDP je bolje da napravi koaliciju sa opozicijom, nego da na predstojećim izborima bude meta oba bloka“, naveo je Vujović.

On je ocijenio da bi na tim izborima, uslov za uspjeh DPS-a, odnosno opozicije, bio totalni poraz SDP-a.

„Jednostavno SDP, ovim prilično iznenađujucim potezima, rizikuje da postane 'politička meta' i vlasti i opozicije“, smatra Vujović.

On je kazao da je, ipak, rano izvoditi konačne zaključke.

„SDP je već pokazao da je pun iznenađenja, bez obzira da li mu ona poboljšavaju poziciju ili ne, tako da treba ostati otvoren i za neka dalja 'iznenađenja' te partije“, rekao je Vujović.

Na pitanje da li će ovakav ishod pregovora DPS-a i SDP-a u Podgorici uticati na koaliciju na državnom nivou, Vujović je odgovorio da bi vanredni lokalni izbori značili potpuno rušenje povjerenja između sadašnjih koalicionih partnera.

Prema njegovim riječima, pitanje je samo da li ce se ići u programirani razlaz, ili u frontalni sukob koji prate hitni vanredni parlamentarni izbori.

„Ono što je više nego jasno je to da će, u slučaju konačnog neuspjeha pregovora oko Podgorice, odnosi u Vladi biti poremećeni do tog nivoa da će ugroziti njeno funkcionisanje“, smatra Vujović.

Zato su, kako je naveo, vanredni parlamentarni izbori nužni, ukoliko se želi da Vlada funkcioniše stabilno.

„U protivnom, građani bi postali taoci iracionalnog odnosa dva koaliciona partnera“, dodao je Vujović.

Bonus video: