Kalamperović: Moje riječi o izbornim krađama DPS-a izvučene iz konteksta

"Uprošćeno je: kradu, podmićuju i tako dalje. Ima i toga. I ne tvrdim da nema. I ima toga u značajnom broju"
64 pregleda 0 komentar(a)
Jusuf Kalamperović, Foto: Zoran Đurić
Jusuf Kalamperović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.07.2014. 07:30h

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici saslušalo je predsjednika političkog savjeta Socijaldemokratske partije SDP Jusufa Kalamperovića zbog izjave da Demokratska partija socijalista DPS na izborima krade deset odsto glasova, tražeći od njega konkretne podatke na kojima temelji tvrdnje o izbornim neregularnostima, prenosi Dan.

Vrhovno državno tužilaštvo je sredinom juna formiralo predmet povodom tvrdnje Jusufa Kalamperovića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova, da Demokratska partija socijalista krađom dobija deset odsto glasova na izborima i dostavilo ga na nadležnost Osnovnom tužilaštvu u Podgorici.

Kalamperović je jučrašnjoj izjavu potvrdio da je krajem juna saslušan u svojstvu svjedoka u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, ističući da je tužiocima rekao da je govorio uopšteno o političkom fenomenu, a ne o konkretnoj krađi glasova.

„Ta izjava je izvučena iz konteksta i to sam kazao tužiocima. Bilaje to politička izjava, posvećena političkom fenomenu, nečemu što je godinama prisutno u našoj javnosti. Nemam nikakvih konkretnih saznanja o krađi glasova ili zloupotrebi javnih resursa za političke svrhe. Saslušan sam u svojstvu svjedoka“, saopštio je Kalamperović.

On je rekao da je njegova izjava u emisiji-RTCG u javnosti interpretirana tako kao da on nešto konkretno zna o krađi glasova.

„Ja to ne znam, i to sam kazao tužiocima u jednom krajnje korektnom razgovoru. Od saslušanja, nemam nikakvih informacija šta se dalje dešavalo u vezi sa predmetom koji su formirali. Ukazujem još jednom da je ono što sam rekao bilo pogrešno interpretirano“, naglasio je Kalamperović.

U zvaničnom saopštenju Vrhovnog državnog tužilaštva, koje je objavljeno na njihovom sajtu u junu navodi se da će tužioci provjeriti na čemu Kalamperović zasniva tvrdnje o navodnim zloupotrebama, krađi i podmićivanju na izborima.

Kalamperović je rekao da ostaje na raspolaganju nadležnim državnim organima za sva dodatna pojašnjenja ako bude neophodno. „Ipak, pošto sam uvjeren da su moje riječe pogrešno interpretirane i izvučene iz konteksta, ne vjerujem da će bilo kome biti potrebna neka dodatna objašnjenja“, zaključio je je predsjednik političkog savjeta SDP-a.

Kalamperović, je, podsjećamo, u spornom intrvjuu kazao da se vlast zloupotrebljava kako bi se postigao bolji izborni rezultat i procijenio da se tako dolazi do pet ili deset odsto glasova na izborima.

"Ko s medom radi, prste liže. Ako ste na vlasti, naravno da ima i toga. Ali, hajde da uzmemo da je pet odsto. Da je pet odsto rezultat zloupotrebe. Međutim, mislim da postoje drugi, objektivni razlozi", katao je Kalamperović tada, komentarišući uspjehe DPS na izborima, kazavši da se niko nije mijenjao kao ta partija..

Kasnije, tokom interjvua za RTCG, Kalamperović je ponovo ukazao na evidentne zloupotrebe DPS-a.

"Uprošćeno je: kradu, podmićuju i tako dalje. Ima i toga. I ne tvrdim da nema. I ima toga u značajnom broju. Ali nije to razlog, hajde neka je to 5 odsto, hajde neka je 10 odsto".

Bonus video: