Vučurović: Zakon o prijestonici služi za obmanu građana

“Pošto je DPS uništio Cetinje i propao grandiozni projekat sa fabrikom čokolade, odlučeno je da se ovaj grad stavi na državni budžet", kazao je funkcioner DF-a
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2014. 12:47h

Zakon o Prijestonici služi za manipulaciju i obmanu građana u predizbornim periodima, a on je pokazao i da lokalna samouprava na Cetinju ne umije da radi svoj posao i da joj je potrebna pomoć sa vrha kako bi mogla da funkcioniše, ocijenjeno je iz Demokratskog fronta.

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) - Miodrag Vuković, Žana Filipović, Branka Tanasijević i Predrag Sekulić - predložili su zakon o Prijestonici i on se nalazi u skupštinskoj proceduri.

“Pošto je DPS uništio Cetinje i propao grandiozni projekat sa fabrikom čokolade, odlučeno je da se ovaj grad stavi na državni budžet, čime bi se za njega, bez nekog značajnijeg povoda, iz kapitalnog budžeta izdvajalo devet odsto”, kazao je funkcioner Fronta Jovan Vučurović.

On je kazao agenciji MINA da poštuju istorijski značaj Cetinja, ali da ga apsolutno ne odvajaju od drugih gradova, koji su, svaki na svoj način, imali svoje mjesto u istoriji Crne Gore.

“Postavlja se logično pitanje zašto se tolika sredstva na izdvajaju, naprimjer za Nikšić, Berane ili Plav u kojima je politika DPS uništila nekadašnju privredu i bez posla ostavila na hiljade ljudi”, rekao je Vučurović.

On je naglasio da ne postoji ni jedan razlog zašto bi se neke opštine u Crnoj Gori favorizovale, jer će tih devet odsto za Cetinje značiti manjak sredstava za neke druge krajeve.

“Poštenije bi bilo da je Vlada, dio od onih stotina miliona garancija koje je platila zbog loše politike koju je vodila, uložila na Cetinje jer bi to otvorilo neka nova radna mjesta, a ovako je građanima preostalo da čekaju bombone i čokolade do nekih narednih izbora, a do tada će DPS smisliti neku novu neistinu”, kazao je Vučurović.

Prema njegovim riječima, problem je i raspodjela tih "devet odsto", jer funkcioneri DPS-a kada se dograbe bilo kakvih sredstava obično ih zloupotrebe tako što zadovolje lične potrebe.

“A za građane su dovoljna obećanja, poneki tajni dosije, neka izbucana prijava ili sitan bakšiš”, kazao je Vučurović.

Cetinje bi trebalo da dobija do devet odsto iz kapitalnog budžeta godišnje za razvoj tog grada, predviđeno je zakonom o Prijestonici, koji će sjutra razmatrati članovi Zakonodavnog odbora.

Ocjenjuje se da je zbog značaja i važnosti Cetinja u crnogorskoj istoriji neophodno da se njegova statusna pozicija u sistemu države dodatno ojača.

“To se može postići jasnim deftnisanjem državno-pravnog položaja Prijestonice, njenog funkcionalnog statusa, normativnim redefinisanjem strukture i uloge Senata, jačanjem uloge gradonačelnika u aktivnostima Vlade, većim stepenom decentralizacije poslova koji su od neposrednog interesa za građane”, kaže se u predloženom zakonu.

Podsjeća se da je Cetinje bilo nosilac aktivnosti u oblasti prosvjete i nauke, čime se ukazuje potreba za njegovim dodatnim jačanjem kao naučnog centra Crne Gore. “Zato je i predviđeno i preseljenje institucija iz oblasti nauke”, kaže se u zakonu.

Kako se navodi, u Prijestonici je rezidencija Predsjednika Cme Gore, sjedište Ustavnog suda, ministarstava vanjskih poslova, nauke i kulture, Univerziteta umjetnosti, Istorijskog i Instituta za crnogorski jezik i književnost, Matice cmogorske i drugih institucija.

Predviđeno je da se Univerzitet umjetnosti formira u roku od pet godina od stupanja na snagu ovog zakona.

Radi bezbjeđenja fmansijskih sredstava za razvojne aktivnosti Prijestonice, zakonom je predloženo formiranje namjenskog fonda - Fonda za razvoj, u kojem bi se prikupljao novac za razvojne aktivnosti grada.

“Sredstva Fonda formirala bi se dominantno iz kapitalnog budžeta Crne Gore, u visini koja je do devet odsto njegove projektovane vrijednosti za svaku godinu, počev od budžeta za 2015. godinu”, kaže se u predloženom zakonu.

Galerija

Bonus video: