Otvorena ambasada Rumunije: Najavljena saradnja u više oblasti

Lukšić je iskazao saosjećanje sa porodicama žrtava nesreće koja se dogodila u Crnoj Gori i odnijela veliki broj života
100 pregleda 0 komentar(a)
Igor Lukšić, Titus Korlacean, Foto: MVPEI
Igor Lukšić, Titus Korlacean, Foto: MVPEI
Ažurirano: 18.07.2014. 14:17h

U Podgorici je danas, na novoj lokaciji, otvorena ambasada Rumunije, koja će, kako su ocijenili šefovi diplomatija dvije zemlje, stvoriti neophodne uslove za napredak bilateralnih odnosa.

Crnogorski ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić zahvalio je na podršci Rumunije Crnoj Gori na putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama.

"Naša saradnja će se ostvariti ne samo na ekonomskom polju, gdje smo potpisali sporazum, već i na naučnom, kulturnom polju", kazao je Lukšić.

On je ocijenio da je komunikacija preko ambasada važna, kako bi u pravom smilsu uobličili interese.

Lukšić je iskazao saosjećanje sa porodicama žrtava nesreće koja se dogodila u Crnoj Gori i odnijela veliki broj života.

Ministar vanjskih poslova Rumunije Titus Korlaecan poručio je da će prostorije ambasade stvoriti neophodne uslove za napredak bilateralnih odnosa i pružanje usluga.

Prema njegovim riječima, Rumunija snažno podržava evropske i evroatlantske integracije Crne Gore.

Korlacean je kazao da je Rumunija aktivan član NATO-a i da njeno iskustvo može biti dragocjeno i višestruko korisno u jačanju dijaloga sa crnogorskim partnerima.

Uskoro memorandum o energetici

Memorandum o saradnji Crne Gore i Rumunije u oblasti energetike je usaglašen i biće potpisan nakon sprovedenih administrativnih procedura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Ministar ekonomije, Vladimir Kavarić imao je danas sastanak sa rumunskim ministrom vanjskih poslova, Titusom Korlaecanom, na kojem je ocijenjeno da će to biti dobar pravni okvir za dalje unaprijeđenje saradnje u oblasti energetike.

"To posebno ako se ima u vidu da Crna Gora nudi velike mogućnosti za ulaganje u sektor energetike, a da je Rumunija posljednjih godina vrlo uspješna u proizvodnji energije", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Osim energetike, kako se dodaje, oblasti u kojima ima prostora za unaprijeđenje saradnje dvije zemlje su infrastruktura, poljoprivreda, drvoprerada, turizam i IT sektor.

U skladu sa tim, zaključeno je da će planirani Biznis forum, koji će biti održan krajem godine, biti dobra prilika da se oblici saradnje konkretizuju, kao i da se organizuju susreti privrednika dvije zemlje.

Bonus video: