Brković o izboru i postupku ambasadora: Mićunovićeva farsa u Beogradu

"Ambasador u Beogradu ne može biti "ni Zet, ni Svastika", bez ikakvih diplomatskih i drugih znanja", kazao je Brković
68 pregleda 10 komentar(a)
Jevrem Brković, Foto: Boris Pejović
Jevrem Brković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.07.2014. 17:41h

Ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović pretvorio je Dan državnosti Crne Gore u humanističku farsu sa sedam računara, kakva nije zabilježena u diplomatskoj praksi zemalja bivše Jugoslavije i Evrope, ocijenio je književnik Jevrem Brković.

"Novoimenovani ambasador Crne Gore u Beogradu, Mićunović (ambasador poslije svastike Anke Vojvodić) nije 12. jula priredio uobičajni prijem za diplomatski kor i politički establišment, nije obilježio 13. jul - Dan državnosti zemlje čiji je ambasador i pored javnih reagovanja u Crnoj Gori. Umjesto prijema u novoj zgradi ambasade, čije je renoviranje, po ambasadorovim uputstvima, koštalo 300 hiljada eura, ambasador Mićunović je, bez konsultacija sa svojim ministarstvom ili ljudima iz ambasade, biblioteci u Obrenovcu poklonio sedam računara, mada je država Crna Gora baš za obrenovački kraj dala značajnu pomoć", naveo je Brković.

Mićunović je, kako je kazao, svoj prvi javni nastup u Beogradu i sami čin Dana državnosti "pretpostavio" kupovanju računara, računajući na navodnu originalnost ambasadorskog postupka i "njemu svojstvenog dodvoravanja" Beogradu, gdje on, supruga i sin, koji tamo i živi, imaju dva stana.

Brković je ukazao da posao ambasadora u Beogradu, gdje je iz povjesnih i drugih razloga veoma bitno ko će zastupati Crnu Goru, ne mogu raditi "ni Svastika, ni Zet", bez ikakvih diplomatskih i drugih znanja.

"Ima mišljenja da je Mićunović promaknut u ambasadora da ne bi nastavio kontinuitet štete Ministarstvu kulture, gdje je sa jednim mafio-književnim klanom, koji ga je svestrano koristio, napravio toliko finansijski veoma sumnjivih transakcija da finansijsku kontrolu, jednom kad uđe, čeka ozbiljan posao", kazao je Brković.

Ima mišljenja, dodao je on, da je Mićunović poslat u Srbiju da bi se održao "blijedi kontinutitet crnogorskih ambasadora u Beogradu".

Brković je zaključio da u Mićunovićevom slučaju ne stoji floskula da iza uspješnog čovjeka stoji uspješna žena jer je Mićunović "po svemu neuspješan" i on je "čovjek za krpljenje kadrovskih rupa".

Bonus video: