Usvojene izmjene i dopune Zakona o radu

Skupština je usvojila i zakone o elektronskoj upravi i o porezu na ugljovodonike
65 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2014. 17:11h

Skupština je danas usvojila izmjene i dopune Zakona o radu kojim se, između ostalog, predviđa da Fond rada uplati doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje radnicima kojima poslodavci to do sada nijesu uradili, kako bi mogli da ostvare pravo na penziju.

Izmjenama i dopunama predviđeno je da se posredstvom Fonda rada isplaćuju otpremnine u visini od dvije minimalne neto zarade, odnosno 386 eura, umjesto tri prosječne, odnosno 1.400 eura , kako je do sada bilo definisano. Te otpremnine će dobijati radnici koji su bez svoje krivice ostali bez posla.

Poslanici danas nijesu prihvatili amandmane opozicionih partija, kojima je traženo da Vlada odustane od smanjenja otpremnina i ograničavanja isplate zarada i naknada za vrijeme odsustvovanja zbog privremene spriječenosti za rad na period od šest mjeseci prije otvaranja stečaja.

Skupština je usvojila i zakone o elektronskoj upravi i o porezu na ugljovodonike. Zakonom o porezu na ugljovodonike definiše se način obračunavanja i plaćanja poreza, kao i odgovarajuća kaznena politika.

Poreska stopa na prihode upstream industrije 59 odsto

Zakonom se uvodi novi fiskalitet i kreira politika oporezivanja dobiti za djelatnost proizvodnje ugljovodonika, odnosno apstrim (upstream) industriju u cilju uspostavljanja sistema koji podrazumijeva stabilne i izdašne prihode za državu uz istovremeno definisane transparentne poreske politike na dugi rok.

Zakon predviđa poresku stopu na prihode od upstream industrije od 59 odsto, a njime je, nakon amandmanskog djelovanja, propisano da se 15 odsto ostvarenih prihoda uplaćuje u tekući budžet, a da se za preostali dio prihoda formira specijalni fond za upravljanje sredstvima od naftnih aktivnosti. Novcem iz tog fonda finansiraće se infrastrukturni projekti od opšteg interesa, dok će dio prihoda biti usmjeren za pokriće deficita penzionog fonda.

Poslanici su jednoglasno usvojili i izmjene i dopune Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji (DRI), koje bi trebalo da doprinesu njenom uspješnijem i transparentnijem funkcionisanju.Sastavni dio tog Zakona postali su i amandmani SNP-a kojim se predviđa smanjenje ovlašćenja DRI u reviziji Centralne banke (CBCG) i oduzima nadlažnost skupštinskom Administrativnom odboru da bira članove Senata te institucije. Taj posao bi ubuduće trebalo da obavlja skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet.

Prihvaćen amandman SNP

Skupština je usvojila i izmjene i dopune Zakona o turizmu, kojim se kvailtetnije definišu oblasti pružanja usluga u tom sektoru. Izmjenama i dopunama se, između ostalog, predviđa podizanje nivoa turističkih i ugostiteljskih usluga u skladu sa savremenim trendovima, obezbjeđuje prevazilaženje nepreciznosti pojedinih odredbi postojećeg zakonskog dokumenta i uređuju novi oblici turističke ponude sa precizno definisanim pojmovnim izrazima.

Poslanici su prihvatili amandman Socijalističke narodne partije (SNP), kojim se onemogućava davanje dozvole za gradnju hotelskih kapaciteta, koji bi se kasnije mogli prodavati u komercijalne svrhe.

Predlozi dopuna Krivičnog zakonika i Zakona o obligacionim odnosima, prilikom glasanja u načelu, nijesu dobili potrebnu većinu.

Predlogom dopune Krivičnog zakonika bilo je predviđeno pooštravanje kaznene politike za poslodavce koji ne isplaćuju zarade radnicima. Predloženim dopunama Zakona o obligacioni odnosima bilo je predviđeno da u slučaju ugovora kojim se definišu pozajmice u novcu između pojedinaca, ili pojedinaca i kompanija, ili preduzeća, koje nijesu definisane zakonima koji definišu bankarsko poslovanje i kreditiranje, maksimalna kamata na godišnjem niovu ne može biti veća od kamatne stope definisane posebnom odlukom CBCG.

EPCG da uključi struju Solani

Skupština je usvojila i izvještaje o radu CBCG i skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, kao i zaključke Odbora za ekonomiju, finansije i budžet povodom Izvještaja o radu Komisije za koncesije.

Usvojeni su i zaključci Odbora za ekonomiju, finansije i budžet za rješavanje problema u ulcinjskoj Solani „Bajo Sekulić, koji bi trebalo da omoguće opstanak tog preduzeća.

Tim zaključcima se predlaže da Elektroprivreda (EPCG) što prije uključi struju Solani, kako bi se zaštitila proizvodnja i državna imovina. Isporuka struje Solani bi predviđala obavezu ulcinjskog preduzeća da dug prema elektroenergetskoj kompaniji isplati nakon pokretanja proizvodnog procesa.

Zaključcima je predviđeno i da nadležni preduzmu sve neophodno kako bi radnicima Solane bile isplaćene zaostale zarade i povezan radi staž, dok bi Vlada i Opština Ulcinj, uz podršku Investiciono-razvojnog fonda (IRF), trebalo da sagledaju mogućnosti da se u ulcinjskom preduzeću, kroz poslovno-tehničku saradnju, obezbijede uslovi za nastavak proizvodnje.

DF: Sagledati mogućnost da se Solana vrati u državno vlasništvo

Zaključcima se predviđa i da Vlada i Opština sagledaju mogućnost prodaje adekvatne državne ili opštinske imovine, kako bi se obezbijedila neophodna sredstva za nastavak primarne djelatnosti, odnosno proizvodnja soli, što ne bi podrazumijevalo prodaju imovine Solane.

Sastavni dio zaključaka postao je i amandman poslanika Demokratskog fronta da Skupština insistira da Vlada i Savjet za privatizaciju i kapitalne investicije sagledaju mogućnosti da se Solana vrati u državno vlasništvo.

Poslanici se danas nijesu izjašnjavali o Informaciji o realizaciji zaključka Skupštine od decembra prošle godne koji se odnosi na Kombinat aluminijuma, koji, kao ni prethodna tri, nije ispoštovan.

Galerija

Bonus video: