Muk: Objasniti šta je sa Nacrtom zakona o specijalnom tužilaštvu

Muk ističe da javnost ima pravo da zna koja su to sporna pitanja odložila objavljivanje Nacrta zakona
88 pregleda 2 komentar(a)
Stevo Muk, Foto: Savo Prelević
Stevo Muk, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.07.2014. 18:04h

Javnost ima pravo da zna koja su sporna pitanja odgodila objavljivanje Nacrta zakona o specijalnom tužilaštvu i onemogućila zainteresovane strane da konstruktivno učestvuju u unapređenju tako važnog zakona, saopšteno je iz Instituta alternativa (IA).

Predsjednik Upravnog odbora IA, Stevo Muk, kazao je da u polugodišnjem Izvještaju o realizaciji Akcionog plana za poglavlje 23 “Pravosuđe i temeljna prava” koji je juče objavila Vlada, nema valjanih informacija o statusu pripreme Nacrta zakona o specijalnom tužilaštvu.

On je rekao da su predstavnici IA učestvovali na deset sastanaka radne grupe održanim tokom januara i februara i dostavili komentare, predloge i sugestije na više radnih verzija zakona.

Prema riječima Muka, posljednji sastanak radne grupe kojem je prisustvovao predstavnik IA održan je 27. februara, nakon čega je već 28. februara, tadašnja verzija zakona trebalo da bude usaglašena na ministarskom nivou, odnosno između ministra pravde, ministra unutrašnjih poslova i v.d. vrhovnog državnog tužioca.

“Od tada su protekla četiri mjeseca i jedanaest dana, a pored naših brojnih pokušaja da stupimo u kontakt sa odgovornim službenicima u Ministarstvu pravde i informišemo se o nastavku rada radne grupe, nismo dobili odgovarajući odgovor”, rekao je Muk.

On je ukazao da je prema Planu realizacije zaključaka iz Analize organizacione strukture, kapaciteta i ovlašćenja državnih organa uprave u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, javna rasprava o nacrtu tog Zakona bila predviđena za maj/jun ove godine.

“Javnost ima pravo da zna koja su to sporna pitanja odložila objavljivanje Nacrta zakona i onemogućila zainteresovane strane da konstruktivno učestvuju u unapređenju ovako važnog zakona. Pitanje reforme specijalnog tužilaštva koje bi vodilo predmete visoke korupcije i orgranizovanog kriminala je jedno od najvažnijih pitanja od kojeg zavisi dalje napredovanje u pregovorima u poglavlju 23”, rekao je Muk.

Kako je naveo, budući da je njegovo usvajanje u Skupštini predviđeno za oktobar, u IA zabrinuti su što se izbjegava pružiti mogućnost javnosti da doprinese izgradnji kvalitetnog institucionalnog okvira za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

“U prilog tome govori i praksa organizovanja javnih rasprava o nekoliko važnih zakona u jednom danu, po uzoru na jučerašnju Ministarstva pravde, koja ima za cilj samo da ispuni formu”, zaključio je Muk.

Bonus video: