CDU: Novi Zakon prepreka neophodnim političkim promjenama

CDU ukazuje da je ovaj zakon u suprotnosti sa Ustavom, sa stavovima i sugestijama OEBS-a, kao i mišljenjem Venecijanske komisije
1 komentar(a)
Skupština CG, Foto: Savo Prelević
Skupština CG, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.07.2014. 12:26h

Novi Zakon o izmjenama i dopunama zakona o izboru odbornika i poslanika treba hitno ukinuti jer su prepreka neophodnim političkim promjenama i daljem demokratskom razvoju crnogorskog društva, ocijenjeno je iz Crnogorske demokratske unije (CDU).

Potpredsjednica CDU Anđela Ivanović kazala je da je uvođenjem pravila da se izborna lista za izbor odbornika i poslanika može utvrditi bez potpisa podrške, ako politička partija, koalicija ili grupa birača koja je podnosilac ima poslanika u Skupštini Crne Gore, ili u lokalnom parlamentu, narušava se princip ravnopravnosti učesnika izbornog procesa.

"Ovim se narušava i princip jednakosti pred zakonom i favorizuju političke stranke koje već imaju poslanike i odbornike, bilo da se radi o samostalnim ili koalicionim listama. Za nove političke subjekte i za aktuelne vanparlamentarne partije važe druga, veoma zahtjevna i diskriminatorska pravila", rekla je Ivanović.

Takva rješenja, smatra ona, su neustavna i politički neprihvatljiva i neodrživa.

"Građani su prinuđeni, da bi učestvovali u izbornom procesu, da daju potpis podrške pred izbornom komisijom, koja je sastavljena od članova drugih političkih partija", kazala je Ivanović.

Time se, smatra ona, javno i unaprijed obznanjuje politički odabir, »što kod građana neizbjeđno unosi nesigurnost i bojazan da njihovo političko opredjeljenje moze imati negativne posljedice po njihove i interese njihovih porodica i bližnjih«.

"CDU ukazuje da je ovaj zakon u suprotnosti sa Ustavom, sa stavovima i sugestijama OEBS-a, kao i mišljenjem Venecijanske komisije. Ovim aktom je učinjen korak unazad u reformi crnogorskog zakonodavstva imajući u vidu temeljne principe demokratije i vladavine prava", navela je Ivanović.

Ona smatra da sporne odredbe hitno treba ukinuti jer su, dodala je, prepreka neophodnim političkim promjenama i daljem demokratskom razvoju crnogorskog društva.

"Posmatrano sa političke ravni, postojeća zakonska rješenja ukazuju na želju aktuelnih parlamentarnih stranaka da se politika u Crnoj Gori odvija u već formiranim krugovima i koalicijama, bez mogućnosti, to jest sa velikim preprekama, za nosioce novih političkih ideja i inicijativa", navela je Ivanović.

Procedura ocjene ustavnosti Zakona je u toku.

"Očekujemo da i ovaj zakon doživi sudbinu Zakona o finansiranju političkih partija. Kada se to dogodi smatramo da je prevashodna obaveza zakonodavca da, uzimajući u obzir uporedna rješenja i dobre prakse, donese novu normu koja će obezbijediti i potvrditi ravnopravnost učesnika u političkom procesu u Crnoj Gori", zaključila je Ivanović.

Bonus video: