Neslaganja nema kad se glasa: Dva odbornika SDP-a omugućili kvorum u Budvi

“Željeli smo provjeriti koliko su iz SDP-a bili iskreni kada su osuđivali političku korupciju", kazala je Đurašković
11 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock
Budva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.07.2014. 11:53h

Da su odnosi između dugogodišnjih koalicionih partnera u Budvi DPS-a i SDP-a izuzetno dobri, i pored svih navodnih neslaganja na koje su u proteklom vremenu stizali sa adrese manje vladajuće partije, potvrdio je i završetak jučerašnje sjednice lokalnog parlamenta.

Upravo dva odbornika SDP-a, juče su ostala u skupštinskoj sali, nakon poziva opozicije da se napusti zasijedanje, čime su omogućili kvorum, a time i da se posljednjeg dana rezervisanog za glasanje, donesu svih 38 odluka koje su bile na dnevnom redu.

U sali su bili dva nezavisna odbornika, koja su sa 14 DPS - ovih, činili polovinu, od ukupno 32 odbornička mjesta.

Imajući u vidu da je odbornik vladajuće Liberalne partije iz privatnih razloga odsustvovao, prisustvo dva odbornika SDP-a, je bilo presudno da se održi zasijedanje.

Šefica odborničkog kluba DF Lucija Đurašković je navela da liberali od početka bojkotuju sjednicu SO, te da je opozicija napuštanjem zasijedanja željela provjeriti koliko su iz SDP-a bili iskreni kada su osuđivali političku korupciju i da li će ostati i dalje u vlasti nakon podizanja optužnice, kako su najavljivali.

U DPS-u smatraju da je upravo sjednica Skupštine potvrdila da koalicija funkcioniše i da je glavni problem opozicije što nijesu imali jedinstvo svog kluba

„Ostajanje u sali je isto što i podrška, pa makar glasali i protiv jer održavaju kvorum. Sjednicu je obilježila upravo priča o akcionom planu borbe protiv korupcije.

Korupcija je širok pojam, a ovo naše zasijedanja, koje je inače političko, obilježila je politička korupcija. Svima je poznato da su dva odbornika Pozitivne pristupili vlasti i time izigrali i obesmislili i napravili bitnu ključnu nepravdu prema glasačima koji su ih na prethodnim izborima birali“, kazala je Đurašković.Mijomir Pejović iz SNP-a navodi da se aktuelna vladajuća koalicija u Budvi raspala.

„Svjedoci smo da aktuelna koalicija DPS- SDP vlada uz pomoć dva korumpirana odbornika i da su svi saučesnici u izglasavanju aneksa 4, koji se tiče jedne od najvećih pljački u istoriji Budve, a to je raspodjela imovine u TQ “Plaza”, gdje je upravo njihovim glasovima 4.500 kvadrata poslovno- stambenog prostora zamijenjeno za garaže i podrume“, kazao je Pejović.

Radosav Tomović (PCG) naglasio je da je snaga argumenata daleko manja od snage dizanja ruku kada se glasa.

U DPS-u smatraju da je upravo sjednica Skupštine potvrdila da koalicija funkcioniše, i kako je istakao Srđa Popović, potez opozicije ga je rastužio.

„Opozicija nije navela pravi razlog napuštanja, jer nijesu imali dio svojih odbornika. Falila su im tri odbornika i vjerovatno da su mogli da sastave svoj klub, ne bi napustili sjednicu. Glavni problem opozicije je što nijesu imali jedinstvo svog kluba i to je razlog napuštanja. Glasanje je potvrda da je u Budvi stabilna vlast i da radimo sve što je najbolje za građane Budve“, kazao je Popović.

Uzdržani prilikom glasanja za aneks IV ugovora sa "Trejd junikom"

Socijaldemokrate su ipak ostale uzdržane pri glasanju za aneks IV ugovora, kojim je preko puta TQ “Plaze” predviđena izgradnja garažnog, ali i poslovno-komercijalnog centra.

„Što se tiče SDP-a, za nas je najveću važnost ipak imala odluka o davanju ovlašćenja predsjedniku Opštine za potpisivanje aneksa IV ugovora između Opštine i kompanije “Trejd junik” za izgradnju garaže. Iznijeli smo zamjerke na tu odluku. Odlukom nije decidno navedeno vlasništvo garaže i tog dijela iznad garaže. Odluka je prejudicirala i neko novo rješenje DUP- a “Budva- centar”, koji je tek ušao u proceduru, a po važećem DUP- u tu je predviđena garaža.

Predlagač je sjutradan dao amandman kojim je otklonjena formalna prepreka i navedeno je da je to vlasništvo opštine. Međutim, što se tiče DUP- a stanje je isto. Još nekoliko članova bilo je nelogično, tako da je SDP ostala uzdržana, da bismo ispoštovali urbanistički plan i konačno definisali novim DUP- om namjenu tog objekta“, kazao je odbornik SDP-a Radovan Radulović

Bonus video: