Lekić: Na SDP-u je velika odgovornost i toga moraju biti svjesni

"Uvjeren sam da bi konstituisanje opozicione koalicije u Podogorici imalo dalekosežne pozitivne posljedice po razvoj demokratije i vrijednosti odogovornog društva u cijeloj zemlji"
50 pregleda 74 komentar(a)
Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.07.2014. 06:46h

Formiranjem opozicione vlasti u Podgorici bio bi napravljen ozbiljan zaokret u vođenju gradske uprave, ali bi takav savez imao i dalekosežne posljedice za razvoj demokratije u Crnoj Gori, izjavio je predsjednik Demokratskog fronta DF Miodrag Lekić.

On je, u razgovoru za "Vijesti", naglsio da čelnici koalicije Evropsko lice Podgorice moraju biti svjesni važnosti trenutka u kome se nalaze, prije nego donesu odluku o postizbonim savezima.

“Uvjeren sam da bi konstituisanje opozicione koalicije u Podogorici imalo dalekosežne pozitivne posljedice po razvoj demokratije i vrijednosti odogovornog društva u cijeloj zemlji. Nažalost, ne mogu reći sa kim će SDP na kraju formirati vlast. To je pitanje za tu partiju. U svakom slučaju, SDP, kao i svi aktuelni politički subjekti preuzima veliku odgovornost za odluke koje će donijeti i toga treba da su svi svjesni”, kazao je Lekić.

On je podsjetio da je DF odmah nakon izbora pokrenuo razgovore sa svim političkim subjektima koji bi činili opozicionu koaliciju u Glavnom gradu, ali da se već dugo čeka okončanje pregovora u koaliciji Evropsko lice Podogorice.

“Front je odmah započeo inicijativu o formiranju opozicione koalicije i mi ćemo se strpljivo, bez protagonizma u javnosti, na odgovoran način zalagati da se takva koalicija ostvari sve dok takva mogućnost postoji”, rekao je on.

Lekić je istakao da je svima koji ozbiljno prate političku situaciju poznato zašto do sada nije formirana opoziciona lokalna vlast u Podgorici i da to nije ni u kakvoj vezi sa navodnim ustupcima ili neustupcima Fronta.

„Valjda je neophodno da se najprije izdiferencira politička volja svih subjekata za formiranjem koalicije, pa onda u atmosferi uzajamnog uvažavanja i fleksibilnosti svih partnera definisati modalitete konkretnih organizacionih rješenja. Kao što bi DF morao poštovati građane koji su mu dali više glasova nego što su ih dobile zajedno tri ostale opozicione partije, tako ćemo poštovati i glasove drugih i zajedno nalaziti racionalna i fleksibilna rješenja“, kazao je on.

Lekić je kazao i da je bivši gradonačelnik Miomir Mugoša zvanično razriješen na prvoj sjednici Skupštine Glavnog grada, i to bez ijedne primjedbe novih odbornika, uključujući i odbornike DPS-a.

„To što sada radi je javna demonstracija novog šarlantanstva. Njegov navodni rad i izjave u svojstvu gradonačelnika Podgorice su materijal za policiju i nadležne tužilačke organizacije“, rekao je Lekić između ostalog.

Bonus video: