Su Kej Braun: NVO i mediji da slobodno rade svoj posao

Ona je skrenula pažnju na aktiviste koji su se borili za svoja prava, često uprkos, kako je kazala, teškim preprekama
16 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2014. 21:25h

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Su Kej Braun kazala je da novinari bez izuzetka mogu da izvještavaju i istražuju i da aktivistima i predstavnicima NVO sektora mora biti dozvoljeno da postavljaju pitanja od interesa za društvo.

Ona je na proslavi američkog Dana nezavisnosti kazala da Vlada i svi građani Crne Gore moraju biti ujedinjeni u vjerovanju da nema opravdanja ni u kom slučaju za fizičke obračune sa onima koji žele da se čuje njihov glas.

"Ponekad nije prijatno čuti komentare ali je slobodan i otvoren dijalog preduslov za istinski demokratsko društvo. Ovo znači da novinari, bez izuzetka, mogu da izvještavaju i istražuju. Aktivistima i predstavnicima NVO sektora mora biti dozvoljeno da postavljaju pitanja od interesa za društvo" kazala je Braun.

Ona je citirala predsjednika SAD Braka Obamu koji je kazao da istinska demokratija, pravi prosperitet i trajna sigurnost nisu date same posebi već moraju biti zaslužene iznutra i dodala da Crna Gora nastavlja taj proces danas.

"Sprovodi reforme koje će je ne samo približiti evroatlantskim integracijama nego i učiniti je boljim i prospertietnijimi domom za njene građane" rekla je Braun.

Ambasadorka je poručila da su od posljednje proslave Dana nezavisnosti građani Crne Gore i SAD radili zajedno na svim nivoima kako bi postigli zajedničke ciljeve i gradili veđe između dvije zemlje.

"Od razgovora potpredsjednika Džozefa Bajdena i predsjednika Vlade Mila Đukanovića u aprilu do mladih ljudi Crne Gore i Amerike koji su učili jedni o drugima kroz razmjene" kazala je Braun.

Ona je skrenula pažnju na aktiviste koji su se borili za svoja prava, često uprkos, kako je kazala, teškim preprekama.

“Bila mi je čast da dodijelim Priznanje ambasadora za građanski aktivizam Fani Deliji iz Centra za romske inicijative za hrabrost u radu na sprječavanju ranih i nasilnih brakova”, kazala je Kej Braun.

Ona je podsjetila i na to da su LGBT aktivisti tokom parada ponosa bili, kako je navela, hrabriji od prijetnji i nasilja.

“Pokazali su svijetu da ljubav ne zna za rod ili boju”, poručila je Kej Braun.

Prijemu povodom Dana nezavisnosti prisustvovali su predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, potpredsjednici Vlade Igor Lukšić i Rafet Husović, kao i predstavnici svih partija, NVO i ambasadori.

Galerija

Bonus video: