Mihailo: Crnogorski narod i CPC tvorci države

"Niko drugi i nikada nije stvarao, branio i odbranio Crnu Goru, Crnogorce i CPC sem njih samih u nizu istorijskih generacija koje tradicijom povezuju prošlost i sadašnjost"
623 pregleda 15 komentar(a)
Mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.07.2014. 14:21h

Crnogorski narod i Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) isključivi su tvorci crnogorske države i njene vlastite viševjekovne istorije slobode, poručio je danas mitropolit CPC Mihailo.

"Niko drugi i nikada nije stvarao, branio i odbranio Crnu Goru, Crnogorce i CPC sem njih samih u nizu istorijskih generacija koje tradicijom povezuju prošlost i sadašnjost", kazao je Mihailo.

On je reagovao na izjavu srpskog ministra pravde Nikole Selakovića da je Crnogorsko-primorska Mitropolija (CPM) Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori stub crnogorskog identiteta i tvorac njegove istorije

Mihalo je podsjetio da CPM SPC u Crnoj Gori postoji od 1918-20 godine kao posljedica nasilnog uništenja Crne Gore njenom aneksijom Srbiji prisajedinjenja CPC SPC, odnosno tragičnih odluka Podgoričke skupštine, kojima je otpočeo proces denacionalizovanja Crnogoraca.

"CPM kao eparhija SPC je u Crnoj Gori crkva okupator, denacionalizator i uzurpator crkvene imovine", kaže Mihailo.

Prema njegovim riječima, CPM SPC u Crnoj Gori je isključivi devastator crnogorskog kulturog i sakralnog nasljeđa, koje se permanentno preoblikuje, degradadira i otuđuje.

"Kada će falsifikatori crnogorske istorije, uključujući u prvom redu one sa oficijelnih adresa, prestati da krivotvore crnogorsku istoriju i da njenim posrbljavanjem pokrivaju viševjekovno srpsko ropstvo", upitao je Mihailo.

LP: Selaković ponižava građansku Crnu Goru

"Zabrinjavajući su sve češći pokušaji klerikalizacije crnogorskog društva i javnosti, podržani čak i od visokih zvaničnika Crne Gore ali iz država regiona. Posljednja izjava ministra pravde i državne uprave Srbije Nikole Selakovića, svjedoči da naš zajednički prioritet mora biti još snažnija sekularizacija i demokratizacija društva", saopšteno je iz Liberalne partije.

Smatraju da je nedopustivo je i neukusno da ministar Selaković Crnu Goru proglašava poligonom za religiozne ekstremizme, govoreći da je za postojanje Crne Gore najzaslužnija Beogradska patrijaršija ili bilo koja druga vjerska zajednica i organizacija.

"Ministar pravde morao bi da zna da je temelj svake moderne države Ustav i da po crnogorskom Ustavu državni suverenitet pripada građaninu, odnosno da je Crna Gora građanska država. Ustav je samo konstatovao ono što je suština našeg društvenog postojanja. Crnu Goru i njen identitet gradili su i 21.maja izgradili svi narodi koji žive u njoj kojoj god naciji, religiji i vjerskoj zajednici pripadali ili ne pripadali", navodi se u saopštenju.

Bonus video: