Preminuo Željko Šturanović

Potpredsjednik Skupštine, bivši predsjednik i dugogodišnji član Vlade biće sahranjen u četvrtak na gradskom groblju u Nikšiću
449 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2014. 18:08h

Danas je na Institutu Gustav Rusi u Parizu, nakon dugogodišnje bolesti preminuo Željko Šturanović, bivši predsjednik Vlade Vlade Crne Gore.

Smrt ga je zatekla na dužnosti potpedsjednika Skupštine Crne Gore.

Željko Šturanović završio je Pravni fakultet u Podgorici 1983, kao student generacije. Nakon završetka studija radio je u Željezari Nikšić.

Od 1993. bio je u dva mandata poslanik u Vijeću građana Skupštine Savezne Republike Jugoslavije, gdje je u drugom mandatu bio šef poslaničke grupe DPS Crne Gore.

Od 2. jula 2001. do 10. novembra 2006. bio je u dva mandata ministar pravde u Vladi Crne Gore. Za predsjednika Vlade Crne Gore izabran je 10. novembra 2006. i tu funkciju napustio je zbog bolesti 29. februara 2008.godine.

Za potpredsjednika Skupštine Crne Gore izabran je 9. juna 2009. godine, a na istu funkciju ponovo je izabran 6. novembra 2012. godine.

Od 1993. bio je član najviših organa Demokratske partije socijalista. Na petom Kongresu DPS Crne Gore 19. maja 2007. izabran je za potpredsjednika DPS-a i na tu funkciju je ponovo izabran na šestom kongresu partije 21. maja 2011. godine.

Telegram Krivokapića

Povodom smrti potpredsjednika Skupštine Crne Gore Željka Šturanovića, predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić uputio je telegram:

“Napuštio nas je predsjednik 36. crnogorske Vlade i dugogodišnji potpredsjednik Skupštine Crne Gore, ministar u više Vlada, a iznad svega častan čovjek koji je svoj život posvetio javnom dobru i njegovoj najvoljenijoj Crnoj Gori.

Crnogorskoj politici, đe se zlo često pokušava pokazati kao dobro, a dobro kazniti zato što nije zlo, postojao je jedan čovjek čiju svjetlost dobra niko nije usudio se zamagliti ili osporiti.

Naš Željko je bio prava slika velikog i dobrog čovjeka, spremnog da u tišini gori i bori se za pravdu koje za njega na ovom svijetu nije bilo baš puno.

Skupština Crne Gore, svih njenih 80 poslanika, ponosni su što je njen potpredśednik bio Željko Šturanović.

Porodice Šturanović, njegova voljena đeco Nikša i Mašo, Željko vam je ostavio kao rijedak Crnogorac veliko ime da ga poštuju pokoljenja. Uvjeren sam da uz svu bol i prazninu, koju ništa ne može popuniti, i stari i mladi Šturanovići a i država Crna Gora dostojno će čuvati śećanje na Željka.”

Sahrana u četvrtak u Nikšiću

Potpredsjednik Skupštine, bivši predsjednik i dugogodišnji član Vlade, Željko Šturanović, biće sahranjen u četvrtak na gradskom groblju u Nikšiću.

Kako je saopšteno iz Vladinog biroa za odnose sa javnošću, povodom smrti Šturanovića formiran je Odbor za sahranu, na čijem je čelu predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Knjiga žalosti će, kako je saopšteno, biti otvorena u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore

Komemorativna sjedinca državnih organa Crne Gore, kojoj će predsjedavati potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić, biće održana u srijedu, u devet sati i 30 minuta, u staroj zgradi Vlade, a na sjednici će govoriti premijer Milo Đukanović.

„Na sahrani koja će biti obavljena na gradskom groblju u Nikšiću, u četvrtak u 15 sati, od Šturanovića će se oprostiti predsjednik Crne Gore Filip Vujanović“, kaže se u saopštenju.

Knjiga žalosti će, kako je saopšteno, biti otvorena u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore.

Telegram Pajovića

Predsjednik Pozitivne Crne Gore uputio je telegram saučešća, u svoje lično i u ime Pozitivne Crne Gore, porodici Šturanović.

"Bez obzira na značajne političke razlike, Željko Šturanović je bio utemeljen u trpeljivom i tolerantom pristupu i problemima i ljudima. U svojoj bogatoj političkoj karijeri ostaće kao rijetki primjer kako se i u ispoljavanjima različitosti može naći mjera, i kako se može i kroz suprostavljene stavove uvažavati druga strana", navodi se.

Galerija

Bonus video: