Lekić: Izjave bivšeg gradonačelnika neosnovane i protivzakonite

Lekić je u svom reagovanju istakao da je sjednica Skupštine opštine Podgorice održana 24. juna vođena po zakonu
8 komentar(a)
Miodrag Lekić, Slavka Maraš, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Slavka Maraš, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.06.2014. 17:53h

Izjave sada već bivšeg gradonačelnika da on i dalje obavlja dužnost su neosnovane i protivzakonite. U ovom trenutku ostaje nedoumica - da li se radi o psihološkim teškoćama adaptacije na činjenicu da se više nije gradonačelnik ili o nekoj novoj političkoj uzurpaciji, rekao je lider Demokratskog fronta (DF) i predsjedavajući SO Podgorica Miodrag Lekić reagujući na izjavu dosadašnjeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše.

Mugoša je saopštio da Zakon o lokalnoj samoupravi nije predvidio situaciju da lokalnoj vlasti istekne mandat, a da nije izabrana nova.

Lekić je u svom reagovanju istakao da je sjednica Skupštine opštine Podgorice održana 24. juna vođena po zakonu.

"Sve je proteklo prema predviđenim normama, uključujući i konstataciju odnosno akt o razriješenju gradonačelnika i njegovog zamjenika, čiji su mandati zajedno sa prethodnom skupštinom okončani. Sve ove moje konstatacije i zaključci u svojstvu predsjedavajućeg nove skupštine prihvaćene su bez i jedne primjedbe prisutnih odbornika", naveo je Lekić u reagovanju.

On je dodao da postoje nadležni organi da reaguju u slučaju da jedan građanin želi da samozvano, suprotno legitimnim odlukama i zakonskim propisima, sjedi u kancelariji gradonačelnika i neovlašćeno obavlja gradonačelničke poslove.

"Zbilja, isuviše je mnogo bilo nasilja i neozbiljnosti u prethodnim mandatima da bi se slično nezakonito nastavljali. Inače, zanimljivo je da bivši gradonačelnik nije našao navodni pravni osnov za dalje obavljanje funkcije u silnim normativnim aktima u čijem donošenju je učestvovao, a koji su dijelom kontradiktorni i uz pravne praznine, kao što su Zakon o glavnom gradu, Statut glavnog grada, Poslovnik o radu Skupštine, sve to uz Zakon o lokalnoj samoupravi. Naime, bivši gradonačenik je osnov za dalje obavljanje funkcije našao ništa manje nego u ustavu zemlje pozivajući se na neke neutemeljene pravne analogije koje bi navodno važile i kada je u pitanju gradska vlast", naveo je Lekić.

On je dodao da je "gradonačelnik sasvim izvjesno razriješen, poslove obavljaju sekretarijati, i potrebno je što prije doći do jasne političke većine i manjine u lokalnom parlamentu koja će omogućiti izbor predsjednika Skupštine opštine, sekretara, i razumije se, novog gradonačelnika i tim lokalne uprave".

Bonus video: