Đukanović razgovarao sa Bramercom: Potpuna saradnja radi postizanja zajedničkih ciljeva

Kako se navodi, Đukanović je zadovoljan posvećenošću Međunarodnog rezidualnog mehanizma i Bramerca regionu i Crnoj Gori uz uvjerenje da će dobra saradnja biti nastavljena i unaprijeđena
2478 pregleda 2 komentar(a)
Serž Bramerc i Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Serž Bramerc i Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 29.01.2019. 18:49h

Crna Gora, iako najmanje pogođena država regiona ratnim dešavanjima, odgovoran je i posvećen partner međunarodne zajednice i njenih tužilačkih organa, ocijenio je crnogorski predsjednik, Milo Đukanović.

On je danas primio glavnog tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale Serža Bramerca koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Kako se navodi, Đukanović je zadovoljan posvećenošću Međunarodnog rezidualnog mehanizma i Bramerca regionu i Crnoj Gori uz uvjerenje da će dobra saradnja biti nastavljena i unaprijeđena.

To, smatra, potvrđuje i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Kancelarije Mehanizma i našeg Vrhovnog državnog tužilaštva.

Uspjehu zajedničke misije, kako je kazao Đukanović, doprinijeće dostupnost baze podataka Međunarodnog tužilaštva domaćim tužilačkim organima, kao i program obuke koji je predviđen Memorandumom.

"Crna Gora, iako najmanje pogođena zemlja regiona ratnim dešavanjima, odgovoran je i posvećen partner međunarodne zajednice i njenih tužilačkih organa, što potvrđuje i učešće u okviru regionalnog projekta Jačanje regionalne saradnje na planu procesuiranja ratnih zločina i potrage za nestalim licima", rekao je Đukanović.

On je napomenuo da je napredak regiona izvjestan jedino ako se na krajnje odgovoran način, bez politizacije, i isključivo uz dimenziju humanosti zaključe stranice iz prošlosti.

„Naše je uvjerenje da dok ne ustanovimo istinu i ne stvorimo uslove za izvinjenje, ne možemo zamisliti istinsku evropsku platformu“, dodao je Đukanović.

On je poručio da je Crna Gora, uz odgovornost prema Mehanizmu i Berlinskom procesu, čvrsto posvećena saradnji u pogledu otkrivanja sudbine nestalih lica i procesuiranja onih građana koji su učestvovali u ratnim zločinima, kao važnim pitanjem za našu budućnost.

Glavni tužilac Serž Bramerc, priliku za susret sa Đukanovićem ocijenio je izrazom posvećenosti Crne Gore obostrano korisnoj saradnji.

Bramerc je, kako se navodi zabrinut zbog pada kvaliteta saradnje u regionu, napominjući da je Crna Gora u tom kontekstu najotvorenija i najkooperativnija, o čemu je informisao i međunarodne partnere.

"Dodatno unaprijeđena saradnja Crne Gore i Mehanizma pozitivno je prihvaćena od međunarodnih partnera, a zajednički rad će se povoljno odraziti na pregovaračko poglavlje 23", piše u saopštenju.

Kako je istakao, dobra komunikacija sa državnim tužilaštvom, intenzivirana je u protekle dvije godine. »Danas potpisani Memorandum, će podići saradnju u tehničkom i operativnom dijelu na kvalitativno viši nivo i poboljšati rezultate", kaže se u saopštenju.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim prilikama u regionu i na globalnom planu.

"Ukazano je na potrebu sagledavanja političkog aspekta aktuelnih procesa i prepoznavanja retrogradnih politika od strane međunarodne zajednice kako bi se spriječilo ponavljanje grešaka iz nedavne prošlosti i ostvarila evropska budućnost regiona", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: