"Naš je mentalitet da nije dobro ako se ne ostvari odmah"

Đukanović je ponovo sve protivnike crnogorske vlasti nazvao protivnicima države
37 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.06.2014. 15:35h

Premijer Crne Gore Milo Đukanović odgovarao je danas u parlamentu na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Milutin Simović pitao je premijera kako se ostvaruje ekonomska politika, posebno fiskalna kao njen osnovni stub.

"Važan izazov sa kojim se susreće Crna Gora, kao i druge zemlje u okruženju i šire, jeste nezaposlenost. Koje aktivnosti je Vlada preduzela u ovoj oblasti u sklopu mjera ukupne ekonomske politike? Kojim instrumentima Vlada može podstaći dalju konsolidaciju finansija lokalnih samouprava", pitao je Simović Đukanovića.

Đukanović je kazao da je jačanje fiskalne stabilnosti, unapređenje poslovnog ambijenta važno za ekonomski razvoj države.

"Mjerama koje je Vlada preduzela stvoreni su dobri osnovi za ekonomski razvoj i mislim da smo na dobrom putu. Rast ekonomije u Crnoj Gori biće uslovljen i investicijama, a moramo uzeti u obzir i da su međunarodne ekonomske organizacije poboljšale projekciju ekonomskog rasta. Vlada će svoje napore usmjeriti na dostizanje stope rasta od pet odsto", kazao je Đukanović.

On je istakao da je Crna Gora poslala dosta pozitivnih signala međunarodnim institucijama.

"Mislim da nemamo važnijeg zadatka od mobilizacije domaćih potencijala. Moramo stvoriti uslove za kvalitetnu egzistenciju građana. Moramo neiskorišćene resurse staviti u funkciju postizanja kvalitetnog životnog standarda", istakao je premijer.

Velizar Kaluđerović iz SNP-a pitao je pitanje Đukanoviću šta je on, kao predsjednik Vlade, preduzeo da se onemoguće ili makar ublaže dramatično teške posljedice po ekonomiju i javne finansije Crne Gore zbog štetnih privatizacija privrednih kolektiva i prodaje nepokretnosti u vlasništvu Crne Gore na štetu javnog interesa.

"Kao konkretne primjere navodim KAP, Duvanski kombinat Podgorica, prodaju Kampa na Zlatici i prodaju zemljišta na lokaciji u Momišićima (ispod objekta MUP-a, tzv. "Limenka"), kazao je Kaluđerović u pitanju.

On je takođe pitao i da li su pokretani postupci krivične, prekršajne ill radno-pravne odgovornosti protiv osoba koje su prema funkciji, odnosno poslovima koje obavljaju, neposredno odgovorne za kvalitet ugovornih aranžmana o kojima je riječ.

"Ako jeste, navedite ime i funkciju svakog pojedinca protiv kojeg ste pokrenuli postupak odgovornosti, kao i kada je i koja vrsta utvrđivanja odgovornosti pokrenuta i da li je postupak okončan. Ukoliko postupke odgovornosti nijeste pokrenuli, kojom ozbiljnom argumentacijom možete odbraniti sopstvenu odgovornost za sva dešavanja u navedenim i drugim postupcima privatizacije i prodaje državne imovine kada Crna Gora već godinama od njih ima dramatično štetne posljedice. Konkretno, šta Vam ostaje za odbranu od direktnih optužbi da se prethodno navedeno godinama dešava kao posljedica korupcije na najvišem nivou", pitao je Kaluđerović Đukanovića.

Premijer je rekao da su u javnosti bile česte neutemeljene konstatacije da je u procesu privatizacije bilo zloupotreba, a na šta, kako je istakao, se odnosi i Kaluđerovićevo pitanje.

"Nemam saznanja da je u procesu privatizacije bilo korupcije. Da ih imam, obavijestio bih nadležne organe. Ukoliko ih vi imate, obavijestite nadležne organe", poručio je Đukanović Kaluđeroviću.

Jasavić: Zašto nismo dobili poziv za članstvo u NATO?

Poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić pitala je Đukanovića zašto Crna Gora neće dobiti poziv za članstvo u NATO.

"Iz Alijanse poručuju da su neophodne reforme i to na polju vladavine prava. Izborno zakonodavstvo je jedan od ključnih izazova na političkom planu i vi to dobro znate, pa i pored toga 15. juna javnosti šaljete poruku preko vašeg medijskog specijalca koja glasi: "Dio izbornog zakona nije prioritet za ovu godinu". A isto tako znate da je ovaj Parlament donio zakon da se do 1. novembra mora stvoriti uslov da elektronska identifikacija birača bude operativna.

Dalje, reforme na političkom planu podrazumijevaju veći stepen međusobnog poštovanjapoloitičkih subjekata i poslanika javne riječi. Te reforme nema ukoliko vlasnik KAP Veselin Pejović diže ruku na poslanika Medojevića, i u sudnici kaže da će ga uvijek pljuvati i šamarati kad god ga vidi do kraja života, jer je to jedna žena. Je li to ona žena koju šamarate do kraja života preko sramnog Informera, koju je nelegitimna tajna služba montirala u Informeru" rekla je Jasavić u pitanju Đukanoviću.

Đukanović je odgovorio da neće da razgovara o ANB i Informeru.

"O ANB-u se ne razgovara uzgred i kao dopunsko pitanje, još manje želim o vama da razgovaram o Informeru. Da li je u pitanju falsifikat ili nije, neka se dokaže. Ne dopada se ni meni sve što izlazi o meni u novinama, ali sam pristao na to jer sam javna ličnost. Nemamo prava o uređivačkoj politici medija u Vladi i Parlamentu da polemišemo koliko god nam se sviđala ili ne sviđala nečija uređivačka politika", kazao je premijer.

Ispunjena glavna očekivanja NATO partnera

Andrija Popović je, u ime Kluba poslanika albanskih partija (Forca, AA), HGI i LP, pitao premijera da li će crnogorska izvršna vlast uz neophodnu podršku sudske, u okviru sadašnjih zakonskih ovlašćenja, preduzeti snažnije poteze vezane za oduzimanje nelegalno stečene imovine.

"Smatrate li da je vrijeme za donošenje zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine, s obzirom na to da je izvjestan broj ljudi u Crnoj Cori došao do ogromne imovine na nezakonit način", pitao je Popović Đukanovića.

Premijer je odgovorio da je donošenje zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine planirano za oktobar 2014.godine.

"Iako imamo značajne rezultate, moramo još mnogo da radimo. Imamo mehanizme da spriječimo i suprostavimo se korupciji", naglasio je premijer.

Premijer se osvrnuo i na nedobijanje poziva u NATO.

"LIčno sam ubijeđen, a to mi je saopšteno i iz razgovora u SAD i Briselu, da je Crna Gora ispunila glavninu očekivanja NATO partnera, a razlozi za uslovni poziv nijesu presudno u sferi kvaliteta ispunjavanja obaveza Crne Gore. U mentalitetu Crne Gore je da sve ono što se odmah ne ostvari, nije dobro. Izvjesno je da nećemo čekati sledeći samit, ako budemo radili onoliko koliko sad radimo, bićemo u prilici da ispunimo svoj strateški cilj", istakao je premijer.

Bonus video: