Skupština Glavnog grada: Svi iz DF ustali na himnu

Na sjednici je konstatovan i prestanak mandata dosadašnjem gradonačelniku Miomiru Mugoši i njegovim zamjenicima
65 pregleda 167 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2014. 17:14h

U parlamentu Glavnog grada danas su verifikovani odbornički mandati osvojeni na lokalnim izborima 25. maja, dok je izbor predsjednika i sekretara Skupštine odgođen za narednu sjednicu koja će, kako je saopšteno, biti održana u najkraćem roku.

Koalicija oko Demokratske partije socijalista (DPS) je na izborima u Podgorici osvojila 29 mandata, Demokratski front (DF) 17, Socijalistička narodna partija (SNP) osam, a koalicija Evropsko lice Podgorice, koju čine Socijaldemokratska partija (SDP) i Pozitivna Crna Gora, pet mandata.

Na današnjoj sjednici konstatovan je i prestanak mandata dosadašnjem gradonačelniku Miomiru Mugoši i njegovim zamjenicima.

Sjednicom, na čijem je dnevnom redu bilo potvrđivanje mandata odbornika, kao i izbor predsjednika i sekretara Skupštine Glavnog grada, predsjedavao je nosilac liste DF-a, Miodrag Lekić, kao najstariji odbornik.

Intonirana je državna himna i to sve četiri strofe. Odbornici su je ispoštovali bez obzira na odavno poznate i podijeljene stavove.

Od 59 odbornika, koliko ih ima u novom sazivu, sjednici je prisustvovalo 54. U sali nije bilo predstavnika SDP-a, ali su bili prisutni nosioci svih izbornih lista.

Lekić je kazao da se nijesu stekli pravni uslovi za izbor predsjednika i sekretara, a time ni za konstituisanje Skupštine.

"Mi u ovom trenutku nemamo, u političkom smislu, izdiferenciranu većinu, osim ako se ne pojavi nekim čudom danas, i u tom smislu bih zamolio da svi razumijemo ograničene domašaje ove Skupštine", rekao je on.

Lekić je kazao da će u najkraćem roku, u dogovoru sa odborničkim klubovima, zakazati narednu sjednicu parlamenta.

"Takođe, u skladu sa Zakonom, konstatujem prestanak mandata dosadašnjem gradonačelniku i njegovim zamjenicima", rekao je on.

Lekić je kazao da je dio odbornika koji su danas izabrani najavio ostavke.

Predsjednik odborničkog kluba DPS-a, Momčilo Vujošević, kazao je novinarima nakon sjednice da su pregovori te partije i SDP-a o konstituisanju vlasti u Podgorici u toku, i da očekuje pozitivan ishod.

"Pregovori će brzo biti završeni, imamo svoje koalicione partnere, ljude sa kojima smo vršili vlast i na državnom nivou, i vjerovatno ćemo sa njima i na lokalnom", rekao je Vujošević.

Predstavnik DF-a Goran Radonjić kazao je da taj politički savez ima jasne stavove.

"Ostalo je da sačekamo druge, da vidimo njihove planove i šta možemo zajedno da uradimo", rekao je Radonjić.

Nosilac liste SNP-a, Aleksa Bečić, rekao je da je ta stranka odmah nakon izbora saopštila da se „onaj ko ima iskrene želje da krene u proces ozdravljenja Podgorice“ sa njima može dogovoriti lako i bez uslovljavanja.

"Gdje postoje zdrave namjere, dogovor se sam i lako nameće, a kada tražite izgovor – uvijek ćete ga naći", zaključio je Bečić.

Galerija

Bonus video: