Abazović: Džabe nam i najbolji izborni zakon ako ne kaznimo one koji kupuju glasove

On smatra da su prioritetna pitanja vezana za procesuiranje aktera afere Snimak jer, ističe on, bez toga nema povjerenja u izborni proces
108 pregleda 9 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.06.2014. 11:01h

Parlament mora ponovo otvoriti politički dijalog oko nedoumica tokom proteklih izbora, i pokušati da kreira atmosferu u kojoj će standardi biti prihvatljivi za sve i poštovani od svih, smatra poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović.

On je agenciji MINA, na pitanje šta institucije, prije svega parlament, treba da urade da bi sljedeći izborni proces dočekali bez brojnih nedoumica uz koje su sprovedeni lokalni izbori, rekao da “nije baš sve do parlamenta”.

“Naravno, ne tražim opravdanja niti umanjujem odgovornost poslanika ali, ukoliko ne postoji volja da sve institucije koje su zadužene za sprovođenje i nadgledanje izbornog procesa, funkcionišu koordinirano i sa jednim zajedničkim ciljem, a to su slobodni izbori, teško da možemo očekivati značajnije demokratske pomake”, pojasnio je Abazović.

Prema njegovim riječima, uzalud je i najbolji izborni zakon u Evropi ako nema i procesuiranja onih koji kupuju glasove i izdaju naređenja o zloupotrebama, i ukoliko birački spisak kroji vlast onako kako njoj odgovara.

“Parlament mora ponovo otvoriti politički dijalog oko svih nedoumica koje su se pojavile i pokušati da kreira atmosferu u kojoj će standardi biti prihvaltljivi za sve i poštovani od svih”, poručio je Abazović.

On smatra da su prioritetna pitanja vezana za procesuiranje aktera afere Snimak jer, kako je naveo, bez toga nema povjerenja u izborni proces.

“Ukoliko afere vezane za izborne prevare ne dobiju sudski epilog, uvijek će biti osporavanja izbornog rezultata. U tom smislu, moramo se ponašati mnogo odgovornije kao država nego što je to sada slučaj, ma koliko to bilo bolno za pojednice ili određene političke subjekte”, upozorio je Abazović.

On je ocijenio da ima još spornih pitanja, među kojima birački spiskovi i funkcionisanje Državne izborne komisije (DIK). “Ali je procesuiranje Snimka od vitalnog interesa za izborni proces”, naglasio je Abazović.

Na pitanje šta misli o stavu nevladinog sektora o potpunoj profesionalizaciji i depolitizaciji DIK-a, on je rekao da podržava takav zahtjev.

“Takva incijativa je vrlo osnovana, i to je i najbolje riješenje. Mi kao stranka instiramo na tome i što se tiče ostalih javih institucija”, kazao je Abazović.

On smatra da bi tek tada DIK bio relevantan da odlučuje, i da bi se povjerenje građana u tu instituciju povećalo.

“Ovakav politizovan DIK, koji liči na mali kabinet Skupštine, gdje svaki član brani interese svog političkog favorita, ne može meritorno i objektivno da vodi izborni proces. Naprotiv, dodatno ga derogira i povećava sumnje u regulranost cjelog procesa”, pojasnio je Abazović.

Zbog toga, kako je naveo, DIK bi trebalo ozbiljno i značajnije reformisati.

Komentarišući odluku Ustavnog suda da proglasi neustavnim Zakon o finansiranju političkih partija, čije je usvajanje bilo jedan od ključnih preduslova za „izgrađivanje povjerenja u izborni proces“, Abazović je kazao da u zakonu postoje sporne odredbe koje treba mijenjati.

“Ali, ovom prilikom pitam javno Ustavni sud zašto ne proglasi svaki izborni proces neustavnim kada znamo da izborni rezultat ne proizilazi iz slobodne volje građana, a ona je Ustavom zagarantovana”, naveo je Abazović.

On smatra da se izborni zakon mora korigovati u nekim djelovima.

“Iinicijativu za tako nešto treba da donesemo konsenzusom, zajednički i vlast i opozcija. Radi se o jednom od najvažnijih zakona, i zato nije toliko važno ko je inicijator, važno je na kraju imati zakonski akt koji odgovara potrebama građana, a nije u koliziji sa Ustavom”, zaključio je Abazović.

Bonus video: