Koliko su funkcioneri partije bliski DPS: SDP (ni)je Jusuf

Sudeći po javnoj i po priči u kuloarima, Krivokapić o Đukanovićevoj politici ne misli mnogo bolje od Željka Ivanovića ili Vanje Ćalović
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2014. 14:13h

Iako izgleda da se i nakon lokalnih izbora pokušavaju zadržati u međuprostoru između opozicije i vlasti, Socijaldemokratska partija (SDP) se nalazi na raskršću čiji pravac kretanja će u najvećoj mjeri odrediti lično odnos partijskog establišmenta prema DPS-u.

Suprotstavljene stavove o DPS-u javno su iskazali Džavid Šabović i Jusuf Kalamperović, koji je nakon skoro dvije godine izašao iz hlada barskih maslina i porodičnih poslova. Kalamperović se bezrezervno založio za opstanak koalicije sa DPS-om, iako je procijenio da na izborima on ukrade 5 do 10 odsto glasova, što je jednako podršci koju uživa njegov SDP.

Predsjednik Političkog savjeta SDP-a je prije istupa na TVCG takav stav najavio u “Pobjedi” sa kojom socijaldemokrate nemaju komunikaciju jer se ona, kako su saopštili, ponaša kao “partijski bilten DPS-a”.

Sa druge strane, iako je dio javnosti u početku bio skeptičan prema Šaboviću, njegove oštre kritike na račun DPS i njegovih čelnika su bile uvertira za konkretne poteze socijaldemokrata.

Međutim, centralno pitanje je za koga je Ranko Krivokapić. Sudeći prema javnim nastupima i onome što govori u širim krugovima nepartijskih sagovornika, Krivokapić o Đukanovićevoj politici ne misli mnogo bolje od Željka Ivanovića, direktora “Vijesti” ili Vanje Ćalović, šefice MANS-a.

Krivokapićeva potpredsjednička linija bi izgleda ostala podijeljena kada bi se na glasanje stavilo pitanje da li treba nastaviti 16-ogodišnji brak sa DPS-om.

Rastoderu odavno jasno

Uticajan i škrt na riječima kroz koje se može pročitati umjerena kritika prema DPS-u, Rifat Rastoder je prije nekoliko godina na najvišim stranačkim organima, kada je Krivokapić bio Đukanovićeva udarna pesnica prema medijima i civilnom sektoru, ukazivao da se SDP utapa u DPS i da postoji značajan broj suverinističkih birača koji nisu zadovolji politikom većeg partnera. Rezultat Pozitivne na izborima 2012. potvrda je ispravnosti Rastoderove teze.

Ne treba izgubiti iz vida da su Rastoder, kao i Džavid Šabović, predvodnici takozvane bošnjačke struje koja je imala odlučujući uticaj prilikom lomova i teških odluka u SDP-u.

Odgovor gdje je Raško Konjević najbolje je možda dao Đukanović. On je nedavno u predizbornom intervjuu kazao da bi mu, da može da utiče na kadrovsku politiku SDP-a, radije ministar unutrašnjih poslova bio Kalamperović, nego Konjević.

U krevetu sa DPS-om

Iako u javnosti slovi za omiljenog ministra DPS-a, Vujica Lazović bi se prije mogao opisati kao previše pragmatičan i neambiciozan.

Iako mu se zbog nadgornjavanja u Pozitivnoj odmah nakon izbora može priznati da je bio u pravu kada je bio protiv saveza u Podgorici sa tom partijom koja je, kako je definisao, nedefinisana grupacija, Lazovića bi trebalo pitati zašto pokušava da dominatno utiče na politiku SDP-a, kada je Krivokapić prije tri godine morao da ga ubjeđuje da ostane u vladi.

Ivan Brajović slovi za odanog partijskog vojnika, ali nikada nije pokazao jasnu i javnu distancu prema DPS-u u dugogodišnjem braku na koji se izgleda navikao.

Ako se izuzmu epizode sa početka 90-ih, slično je i sa Mićom Orlandićem koji se, ipak, odupro pritisku Jusufa Kalemperovića da u Baru izađu u predizbornoj koaliciji sa DPS-om.

Na konstatnu vlast bez rizika, bez razmatranja kakav se ceh može platiti na kraju tranzicione ere, izgleda da se navikao i šef poslaničke grupe Boro Banović. Banović bi se vjerovatno naljutio ako bi ga neko pitao zašto ne kritkuje DPS kao Džavid Šabović jer je njegov cetinjski SDP odavno raskrstio sa DPS-om, dok su prije samo četiri godine nastupile u predizbornom savezu sa DPS-om upravo plavske socijaldemokrate. Ipak, Banović je bio jedan od rijetkih koji je tražio da stranačka delegacija ide na inauguraciju Filipa Vujanovića, protiv čije je predsjedničke kandidature bio SDP.

Odluka rožajskog SDP-a Izeta Bralića, koji je preuzeo dirigentsku palicu od Rama Bralića, da brzo skopi savez sa BS u Rožajama mogla bi dodatno biti znakovita u vezi sa tim kako Bošnjaci u SDP-u doživljavaju nastavak saradnje sa DPS-om. Sa sjevera je i najmlađi poslanik SDP-a Damir Šehović - hrabar u javnoj polemici sa funkcionerima DPS-a i blizak Vujici Lazoviću. Na pitanje o tome ko je blizak DPS-u, a ko nije, sve socijaldemokrate imaju isti odgovor - razlika je samo u dinamici - neki bi odmah otklon od DPS, dok drugi smatraju da za to nije sazrelo vrijeme.

Galerija

Bonus video: