Krivokapić novinarima EU: Sigurno je je CG sljedeća članica i EU i NATO

Krivokapić i novinari EU su razgovarali na temu integracionog procesa Crne Gore, vladavine prava kao i ukupnog puta demokratizacije crnogorskog društva
11 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2014. 13:13h

Predsjednik Skupštine Crne Gore i Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić primio je danas u Podgorici grupu novinara iz država članica Evropske unije, koji u državi borave u sklopu projekta “Otkrijmo Crnu Goru” borave, saopšteno je iz Skupštine CG.

Tokom susreta, Krivokapić i novinari EU su razgovarali na temu integracionog procesa Crne Gore, vladavine prava kao i ukupnog puta demokratizacije crnogorskog društva.

Novinari su, kako se navodi u saopštenju, iskazali veliko interesovanje posebno za oblast vladavine prava.

Krivokapić je rekao da je vladavina prava najvažniji izazov Crne Gore na njenom sveukupnom putu ka članstvu u EU i NATO, te dodao da je vladavina prava odraz zrelosti društva.

"Sazrijevanjem društva u cjelini snažiće i vladavina prava u Crnoj Gori. To vam danas potvrđuje Skupština Crne Gore, koja je sve snažnija institucija crnogorske demokratije", poručio je novinarima Krivokapić.

"Ulazak Crne Gore u EU, kao punopravne članice, treba posmatrati i u kontekstu da će Unija biti bogatija za primjer suživota različitosti. Crna Gora je živući primjer kako je moguće imati harmoniju života različitih vjera i nacija, posebno na ovom dijelu Evrope. To je upravo ono čime naša država obogaćuje ukupan sistem vrijednosti moderne i građanske Evrope”, dodao je on.

Na pitanje novinara iz Holandije kada očekuje da će Crna Gora postati članica EU, Krivokapić je odgovorio:

"Sigurno je da smo mi sljedeća članica i EU i NATO. Ne opterećujemo se datumima, već rezultatima i snagom vladavine zakona. Ako pogledate i uporedite Crnu Goru iz devedesetih i ovu danas, jasno će vam biti koliki smo progres ostvarili i koliko je demokratija prisutnija i življa u našem društvu. Independistički pokret u Crnoj Gori nije bio nacionalni pokret, već građanski pokret, snaga i volja građana koja je krunisana 21. maja 2006. godine i time je evro-atlantski put ucrtan i trasiran kao pravac bez alternative".

On je ponovio i da je kako za NATO, tako i za EU, važno zaštititi čitavu obalu Mediterana NATO kišobranom, jer je Crna Gora jedini dio obale od Portugala do Turske bez NATO zaštite.

"NATO je garant stabilnosti, a ako imate stabilnost onda lakše možete odgovoriti novim prijetnjama”.

Galerija

Bonus video: