Forum 2010: Da li je SDP obmanuo glasače i vraća se "staroj ljubavi"

Batrićević kaže da je nesumnjiva činjenica da su SDP i Pozitivna na lokalnim izborima nastupili kao opozicione struje
34 komentar(a)
Boban Batrićević, Foto: Luka Zeković
Boban Batrićević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.06.2014. 09:36h

Forum 2010 pita da li su manevri Socijaldemokratske partije uvod u vraćanje staroj "ljubavi" sa Demokratskom partijom socijalista i da li su opozicioni glasači koalicije Evropsko lice Podgorice bili obmanuti retorikom da ona želi raskid sa aktuelnom politikom vlasti.

Portparol Foruma Boban Batrićević je kazao da je imenovanjem pregovaračkog tima oko formiranja buduće vlasti u Podgorici i najavom samostalne platforme, SDP učinio težim predviđanje postizbornog epiloga u Glavnom gradu.

"Dvije su simptomatične činjenice; Prvo, SDP je u svom obavještenju istakao da će jedan od polaznih principa na kojima će insistirati, biti i pitanje euro – atlanskih integracija, što je suprotno od izjave nosioca liste koalicije „Evropsko lice Podgorice“ gospodina Bogojevića, koji je u predizbornoj kampanji istakao da pitanje NATO-a neće biti uslov za formiranje vlasti u Podgorici.

Sada je jasno da će, ne samo centar, već i prigradska naselja direktno u sistem kolektivne bezbjednosti. Drugo, iz te najave nijesmo mogli zaključiti da će u pregovorima učestvovati predstavnici Pozitivne Crne Gore, što je svakako bilo najavljeno odmah nakon izbora. Forum 2010 se pita, da li su ovakvi manevri uvod u vraćanje staroj ljubavi SDP-a sa DPS-om, i da li su opozicioni glasači koalicije “evropskog lica” bili obmanuti retorikom, da ona želi raskid sa aktuelnom politikom vlasti?", navodi Batrićević.

Batrićević kaže da je nesumnjiva činjenica da su SDP i Pozitivna na lokalnim izborima nastupili kao opozicione struje, i podsjeća da je SDP bila u opoziciji u lokalnom parlamentu, a da je Pozitivna od nastanke bila protiv saradnje sa DPS.

"Potezi SDP-a uoči lokalnih izbora, javni nastupi njihovog predsjednika, zalaganje za vladavinu prava i protivljenje politici DPS-a prema KAP-u, davali su nadu da ta partija zaista želi promjene u Crnoj Gori. Međutim, vraćanje diskursa o NATO-u u težište pregovora oko formiranja buduće lokalne vlasti, liči na zamjenu teza.

Jedna stvar mora biti jasna: uprkos pritiscima, ucjenama i činjenjima na izborima u Podgorici, opozicioni blok imao je 5.000 glasova više od koalicije koju je predvodio DPS. Građani Podgorice iskazali su želju za promjenom dosadašnje politike vladajuće partije, i ta njihova volja ne smije biti uskraćena.

Sužavanje prostora za formiranje vlasti u Podgorici sa opozicionim partijama, značilo bi i obmanu birača, koji su čitavih dva mjeseca pred izbore u Glavnom gradu od koalicije „Evropsko lice Podgorice“ slušali samo napade da Demokratsku partiju socijalista. Treba podsjetiti, da se prije četiri godine vlast u Podgorici formirala i održavala političkom korupcijom. Da li je zrelo za nastavak ili prekid te politike, saznaćemo ubrzo od onih evropskog lica", zaključuje Batrićević.

Bonus video: