DPS: Posmatrač MANS-a tražio slijepom biraču da pokaže broj koji treba zaokružiti

U DPS-u tvrde da je veliki broj "plaćenih" aktivista MANS-a sa vrlo jasnim političkim opredjeljenjima zloupotrebljavao funkciju posmatrača
77 pregleda 6 komentar(a)
izbori, glasanje, Foto: Luka Zeković
izbori, glasanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.06.2014. 16:39h

Iz Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Danilovgrad rekli su da je da je predstavnik Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS na ponovljenim izborima u mjestu Kujava tražio od glasača sa oštećenjem vida, koji je glasao putem pisma, da pokaže broj koji treba zaokružiti.

"Na istom biračkom mjestu pokušali su da osobu koja je tražila pomoć člana porodice prilikom glasanja, što je u skladu sa zakonom i pravilima o radu biračkih odbora, onemoguće u ostvarivanju biračkog prava. Tek kada je birački odbor reagovao taj birač je ostvario svoje pravo", saopšteno je iz DPS-a.

U DPS-u tvrde da je veliki broj "plaćenih" aktivista MANS-a sa vrlo jasnim političkim opredjeljenjima zloupotrebljavao funkciju posmatrača grubo ometajući rad biračkih odbora stvarajući, tvrde, nered i krajnje negativnu atmosferu. Iz ove partije dodaju da su posmatrači MANS-a na biračkim mjestima u Danilovgradu gdje su ponovljeni izbori bili više puta upozoravani od strane predsjednika i članova Biračkih odbora.

"Na ponovljenim izborima u Danilovgradu i pored unaprijed režirane i realizovane kampanje da su izbori pokradeni, iako još nijesu bili održani i pritisaka koji su rezultat zloupotreba funkcije posmatrača MANS-a, DPS je zabilježil još bolji izborni rezultat", navodi se u saopštenju te partije.

Iz DPS kažu da su predstavnici MANS-a na svom i drugim portalima prije podne, na dan glasanja objavljivali lažne informacije da je na biračkom mjestu 32 došlo do tuče i da fale glasački lističi.

"Plaćenici MANS-a su, suprotno pravilima o radu biračkih odbora, na biračkom mjestu vodili evidenciju birača u pisanoj formi i o tom obavještavali svoje poslodavce. Sve ovo otkriva očiglednu ulogu ove nevladine organizacije čiji je cilj očigledno politički a djelovanje sa namjerom da se unaprijed stvori atmosfera da će sve biti neregularno. Njihovo jednostrano "izvještavanje“ otkriva njihovu namjeru i pravi cilj koji je isključivo politički“, ističe se u saopštenju.

MANS, tvrde u DPSu, jedino ne može da promijeni mišljenje građana Danilovgrada "sa kojima lokalna vlast zajedno gradi grad i u granicama stvarnih mogućnosti stvara nove uslove za zapošljavanje i bolji život".

Bonus video: