CGO: Vlada neustavnim zakonom "crpi" milione eura od građana

"Ovo čini i motiv Vlade da i dalje koristi svoj uticaj na Ustavni sud da isti ne odlučuje o Inicijativi ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o prekršajima”, ističu u CGO
0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.06.2014. 09:41h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je nedavno predstavio izvještaj „Tri godine kršenja Ustava - ko je odgovoran?“, kojima je upoznala crnogorsku javnost sa dijelom štete koju po građane proizvodi neustavna primjena novog Zakona o prekršajima, kao i sa činjenicom da Ustavni sud ostaje na strani Vlade umjesto da zaštiti javni interes.

U tom dokumentu, CGO je naveo da je 6.257.455 eura naplaćeno na osnovu novčanih kazni za period od primjene novog Zakona o prekršajima od 01. septembra 2011. do 14. maja 2014. To se odnosi na naplatu kazni na osnovu odluka prekršajnih sudija, čije odluke su, ističu u ovoj NVO, neustavne jer oni sami nisu izabrani na Ustavom propisan način.

Koristeći mehanizme koje propisuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama, CGO je došao do podatka da je iznos od novčanih kazni prekršajnih naloga svih organa državne uprave, koji su izricali sankcije na osnovu kaznenih odredaba drugih zakona i krovnog Zakona o prekršajima, višestruko veći i sa rastućom tendencijom. To obesmišljava preventivnu stranu ovog Zakona, ističu u saopštenju.

Sudeći po ovoj tendenciji rasta izrečenih prekršajnih kazni, neće više postojati prekršajni oprosti i opomene za blage prekršaje, već će se isključivo izricati prekršajni nalozi sa propisanom visinom kazne, i to onom najvišom, upozoravaju iz CGO.

Enorman rast izrečenih novčanih kazni po prekršajnim nalozima (u 2013. u odnosu na 2012. čak 88,23%) i posljedično rast naplate novčanih sredstava po ovom osnovu (u 2013. u odnosu na 2012. uvećan za 40,18%), ukazuje da se Vlada Crne Gore opredijelila za izrazito represivan pristup u primjeni ovog Zakona kako bi punila Budžet i time nadoknađivala brojne gubitke koje su posljedica neodgovornih odluka iste Vlade, ističu iz CGO-a.

“Na taj način, ceh ponovo plaćaju građani Crne Gore. Ovo čini i motiv Vlade da i dalje koristi svoj uticaj na Ustavni sud da isti ne odlučuje o Inicijativi ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o prekršajima koju je CGO podnio prije skoro 3 godine Ustavnom sudu”, piše na kraju saopštenja.

Bonus video: