Kalač: Bošnjaci i dijaspora oživjeli nacionalizam

"Smatrao sam da je to bolest koju smo prevazišli. Čini mi se, a volio bih da nisam u pravu, da Rožaje definitivno pravi ozbiljan zaokret i ide u nekom drugom smjeru"
66 pregleda 35 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2014. 08:08h

Doskorašnji gradonačelnik Rožaja Nusret Kalač je ocijenio da će novu vlast BS-SDP u tom gradu činiti članstvo onih partija koji su upravljali rožajskom privredom i koji su je doveli do stanja u kojem je ona danas.

Međutum, po njegovom mišljenju, veći problem od toga je porast nacionalizma koji je u predizbornom procesu proizvela BS.

On je istakao da zabrinjava što je tokom predizborne kampanje došlo do određene euforije sa nacionalističkim predznacima.

"Smatrao sam da je to bolest koju smo prevazišli. Čini mi se, a volio bih da nisam u pravu, da Rožaje definitivno pravi ozbiljan zaokret i ide u nekom drugom smjeru. Očigledno je da nismo naučili lekciju iz devedesetih godina i da pojedinci koji su se kamuflirali, u ovom trenutku to svoje destruktivno raspoloženje nijesu mogli da prikriju”, rekao je Kalač i dodao da vjeruje da nacionalistička atmosfera nije podgrijavana samo iz Rožaja već i sa strane, iz dijaspore.

Predsjednik OO SDP Izet Bralić je rekao da su prethodni lokalni izbori pokazali želju Rožajaca za promjenama i zasićenost jalovom i jednopartijskom vlašću tokom prethodnih 20 godina.

"Kao zaostavštinu jednopartijske vlasti danas imamo opštinu sa najvećim brojem nezaposlenih po broju stanovnika i sa ugašenom privredom. Mi smo se usaglasili da slijedimo zov građana za promjene i da napravimo koaliciju od koje očekujemo prije svega zakonit i transparentan rad sa ciljem da stvorimo uslove da mladi ljudi ostaju, žive, stvaraju i rade u Rožajama", rekao je Bralić.

Bonus video: