Bošnjačka stranka i SDP formirali vlast u Rožajama, DPS u opoziciji

Time će bez fotelje ostati Nusret Kalač iz DPS-a koji je 21 godinu na čelu Rožaja bio najdugovječniji gradonačelnik u Crnoj Gori
341 pregleda 116 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2014. 19:47h

Bošnjačka stranka i Socijaldemokratska partija (SDP) sklopile su sinoć dogovor o formiranju koalicije u Rožajama, čime je Demokratska partija nakon više od dvije decenije ostala bez vlasti u tom gradu.

Time će bez fotelje ostati Nusret Kalač iz DPS-a koji je 21 godinu na čelu Rožaja bio najdugovječniji gradonačelnik u Crnoj Gori.

Predsjednik rožajskog odbora BS Husein Kurtagić je kazao da se potpisivanje sporazuma o koaliciji očekuje do kraja sedmice. Prema preliminarnom dogovoru Bošnjacima će pripasti mjesto gradonačelnika i predsjednika SO, dok će SDP imati potpredsjednika Opštine.

„Za sada smo dogovorili raspodjelu funkcija pa će SDP-u pripasti šest. SDP će imati potpredsjednika i menadžera Opštine, direktora Biznis centra, šefa jednog od preduzeća za komunalne djelatnosti, sekretara Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti i direktora jedne od javnih ustanova“, rekao je Kurtagić. On očekuje da će nova vlast ostvariti predizborna obećanja, među kojima je i stvaranje „funkcionalnije, transparentnije i kvalitetnije lokalne uprave“.

BS je na lokalnim izborima osvojio 17 od 34 odbornička mandata, što je za osam više u odnosu na prethodni saziv. SDP je osvojio četiri odbornička mjesta, odnosno tri manje nego na izborima 2010. godine.

DPS koji je oko dvije decenije vršio apsolutnu vlast u novom sazivu će se preseliti u opoziciju sa 12 odbornika, što je za šest manje nego u pretodnom mandatu, dok će BDZ imati jednog.

Galerija

Bonus video: