Krivokapić: O formiranju koalicije prvo ćemo pregovarati sa DPS-om

"Ono što je najvažnije je da se shvati da se mora mijenjati Crna Gora u pripremama koalicije"
56 pregleda 173 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.06.2014. 13:37h

Socijaldemokratska partija (SDP) priprema platformu za pregovore koju će prvo ponuditi Demokratskoj partiji socjalista (DPS), a ako ne bude dogovora sa njom, razgovaraće sa drugim političkim subjektima, kazao je lider socijaldemokrata, Ranko Krivokapić.

"Ono što je najvažnije je da se shvati da se mora mijenjati Crna Gora u pripremama koalicije. Ključno je oko kog se programa okupimo, i ključne su garancije za taj program", kazao je Krivokapić novinarima na Cetinju.

On je rekao da SDP ima mnogo negativnih skustava u dogovorima o političkim stvarima koje nijesu ispoštovane, nego su čak, kako je naveo, bile grubo izvrgnute, kao što je to bilo u slučaju partijske korupcije u Podgorici.

"Mi sada vršimo analizu izbora, zloupotreba kojih je bilo tokom ovih izbora, iznenađujuće povećanje, i želimo da iz svih tih analiza nađemo pravu političku platformu koju ćemo ponuditi prvenstveno DPS-u, jer je on naveći, mada kao što vidite nema nigdje sam većinu", pojasnio je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, SDP želi da razgovara na programskim konceptima i garancijama za njih, „a lokalno će odbornici sami odlučivati o rasporedu funkcija i kako ostvariti te programske koncepte“.

"Jer, ne može biti ni razvojnog koncepta ako ne bude vladavine prava u Crnoj Gori. Ne može se nijedan program ostvariti ako ne leži na vladavini prava", naglasio je Krvokapić.

Na pitanje da li je SDP dobio poziv od DPS-a ili od opozicije za razgovore, Krivokapić je rekao da paralelno sa izradom platforme za pregovore o lokalnim vlastima, teku neformalni razgovori sa liderima ostalih političkih partija.

"Tako da se ne radi ni o kakvim pregovorima, nego o analizi stanja u kojem se nalazi Crna Gora i o lokalnim izborima kao šansi da se na lokalnom nivou pokaže jedna nova funkcionalnost, nova sposobnost da se mijenjaj stvari u Crnoj Gori", dodao je Krvokapić.

Upitan kad u SDP-u očekuju da bi mogli početi pregovori o formiranj vlasti, on je kazao da u toj partiji ne očekuju, nego da imaju "svoj vozni red".

"Razgovaramo sa našim ljudima unutar partije, pripremamo platformu koju će usvojiti organi SDP-a, poslije toga će naš tročlani tim razgovarati sa već formiranim četvoročlanim timom DPS-a. Poslije tih razgovora nastavićemo o detaljima, ako bude dogovora, ako ne – idemo u dogovore sa ostalim političkim subjektima", naveo je Krivokapć.

On je dodao da je evidentno da "neće biti unisone koalicije, kao što je ni do sad nije bilo".

Bonus video: