Bebler: Očekujem da Crna Gora uđe u NATO 2016, Rusija se neće protiviti

On je kazao da se Rusija načelno protivi svakom proširenju ali ako je ono dalje od njihovih granica, onda u tome ne vide neki veliki problem
0 komentar(a)
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.06.2014. 13:00h

Rusiji može koristiti prijem Crne Gore u NATO, jer je Kremlju važno da unutar Alijanse ima jednu prijateljsku državu, smatra predsjednik Atlantskog savjeta Slovenije Anton Bebler.

Prema njegovim riječima, Rusija se neće eksplicitno protiviti crnogorskom članstvu u NATO, jer se, za razliku od Ukrajine i Gruzije, Crna Gora ne graniči sa Ruskom federacijom.

"Od prijema Crne Gore, Rusija može imati i koristi", rekao je Bebler za Radio Crne Gore.

On je kazao da se Rusija načelno protivi svakom proširenju ali ako je proširenje dalje od njihovih granica, onda to prihvataju i u tome ne vide neki veliki problem.

"S obzirom na istorijski bliske odnose Crne Gore i Rusije, zvanični Kremlj u prijemu vaše države u NATO vidi i neku vrstu posredne koristi, jer im je važno da unutar Alijanse imaju jednu prijateljsku zemlju, zato nema nikakve paralele u odnosu Rusije prema članstvu u NATO Ukrajine i Gruzije, s jedne, i Crne Gore sa druge strane, tu je ogromna razlika", smatra Bebler.

On ne vjeruje da će naredni Samit NATO saveza u Velsu biti samit proširenja, a očekuje da Crna Gora postane članica Alijanse 2016.godine.

Kako je kazao Bebler, prioritet Alijanse sada je kriza u Ukrajini.

"Crna Gora će u Velsu dobiti puno komplimenata za dosadašnji napredak u evroatlantskim integracijama. Ipak, ne vjerujem da će dobiti i poziv za članstvo", smatra on.

Bebler je rekao da razlozi nijesu u Crnoj Gori.

"Sve članice NATO saveza veoma cijene sprovedene reforme i dostignute standarde u vašoj državi, ali je kriza u Ukrajini pomakla pitanje proširenja u drugi plan. Očekujem da, uz sve pohvale, vaša država uđe u Alijansu 2016. godine", kazao je on.

Prema riječima Beblera, nema razlike u stavu Sjedinjenih Američkih Država i pojedinih evroskih zemalja u odnosu na pitanje treba li Crna Gora da uđe u NATO.

"Svi su jedinstveni da treba, razlike možda postoje samo oko tajminga kada to treba da se desi", poručio je predsjednik Atlantskog savjeta Slovenije.

Bonus video: