Mugošine vile napustili i Kinezi

Iz kineske ambasade nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” o razlozima te odluke...
81 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2014. 13:59h

Odlazeći gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša ostao je prije nekoliko dana bez još jednog značajnijeg zakupca jedne od svoje tri kuće na Marezi koju je, kao rezidenciju koristila ambasada Kine na čijem čelu je donedavno bio ambasador Ži Žaolin.

Iz kineske ambasade nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” o razlozima te odluke. Rezidencija novog kineskog ambasadora nalaziće se, prema nezvaničnim infomcaijama, u blizini kineske ambasade u Ulici Radosava Burića. Mugoša juče nije odgovarao na pozive redakcije “Vijesti”

Najpoznatiji Mugošin stanar bio je bivši šef Delegacije EK u Crnoj Gori, ambasador, Leopold Maurer. Njegovim odlaskom, Mugoša je ostao bez značajnih prihoda. Prema imovinskom kartonu od izdavanja nekretnina na Marezi 2011. Mugoša je zaradio 110.000 eura. U kartonu za sljedeću godinu Mugoša je naveo da je od izdavanja stambenih objekata na Marezi zaradio skoro duplo manje - 62.000 eura.

Maurer je više od tri godine iznajmljivao kuću, a prema informacijama koje nikada nisu demantovane, poreske obveznike EU to je koštalo oko 8.000 eura mjesečno. Šef Delegacije EU Mitja Drobnič odlučio je da ne nastavi praksu svog prethodnika.

Jednu od kuća gradonačelnik Podgorice je iznajmljivao i ambasadi Ukrajine za 3.000 eura mjesečno. Zanimljivo je da je tu kuću, na poziv ambasadorke Oksane Sljusarenko, osveštao sveštenik Srpske pravoslavne crkve.

Duga tradicija poslovanja: Mugoša sa Žaolinom (prvi slijeva)

Izdavanje nekretnina diplomatama izazvalo je kontroverze u javnosti. Zakon o konfliktu interesa ne prepoznaje situaciju gdje Mugoša ne može rentirati svoju nekretninu bilo kome u Crnoj Gori ili van nje, ali se postavljalo pitanje da li je bio u poziciji da upotrijebi svoj položaj, prvo kao gradonačelnik Podgorice, a zatim i kao visoki funkcioner DPS-a, da tu svoju nekretninu bolje ponudi.

Duga tradicija poslovanja između Mugoša i Kineza

Da je kuća izdavana u zakup ambasadi Kine potvrdio je u maju 2012. Mugošin sin Marko, koji je kazao da “ambasadoru Kine više od pola godine izdajemo jednu od kuća na Marezi”.

Mugoša mlađi je kineskoj ambasadi prodao plac od oko 10.000 kvadrata na Marezi za milion eura, koji je ranije kupio za 200.000 eura. Zbog toga se sumnjalo da je imao informacije da kineska ambasada traži zemljište i da je zbog toga on prije njih kupio plac kako bi ga kasnije preprodao.

Mlađi Mugoša je to demantovao navodeći da je 200.000 platio bivšem vlasniku dvije godine prije nego što je prodao Kinezima.

“Srijetali su me(iz ambasade Kine) često i pitali čime se bavi moja firma, na što sam im objasnio da se radi o posredovanju u kupopradaji, marketingu i konsaltingu. Tada su mi saopštili da traže plac za rezidenciju i bili zainteresovani za parcelu u Tološima, oko 7.000 kvadrata, preko puta groblja u tom naselju”, kazao je tada Marko Mugoša.

Gradonačelnik Mugoša prošle godine je pokušao da ošteti ambasadu Kine za oko milion eura tako što je Direkcija za imovinu dala podake na osnovu kojih su precijenjene parcele u vlasništvu glavnog grada u blizini Atlas kapitol centra, dok je zemljište u Zagoriču koje je bilo vlasništvo Kine, potcijenjeno. Ambasada Kine je tražila razmjenu tih parcela. Mugoša je demantovao da je pokušao da ošteti svoje tadašnje stanare koji su tražili revizuju procjene.

Galerija

Bonus video: