Kaluđerović: Da li će parlament ili referendum odlučiti o NATO tek nakon poziva

„Ponavljamo činjenicu da postoje dva načina na koja se provjerava volja građana, jedan je parlament, a drugi referendum“, kazao je Kaluđerović
0 komentar(a)
Nebojša Kaluđerović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Nebojša Kaluđerović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.06.2014. 13:50h

Odluka o ulasku u NATO-u može se donijeti u parlamentu ili na referendumu, ali će se o tome odlučivati kada Crna Gora dobije poziv za članstvo, poručio je nacionalni koordinator za članstvo u Alijansu, Nebojša Kaluđerović.

„Ja ne znam je li iko išta rekao protiv referenduma, osim što ponavljamo činjenicu da postoje dva načina na koja se provjerava volja građana, jedan je parlament, a drugi referendum“, kazao je Kaluđerović, komentarišući poziv poslanice Socijalističke narodne partije, Snežane Jonice, da Vlada rast podrške članstvu u NATO-u provjeri na referendumu.

„Da li njima smeta što za to u ovom trenutku u parlamentu postoji dvotrećinska većina“, kazao je Kaluđerović, dodajući da će se o tome odlučivati kada Crna Gora dobije poziv za članstvo.

„Onog trenutka kada dobijemo poziv vrlo je legitimno da odlučimo hoćemo li to uraditi na jedan ili drugi način, jer mi nemamo ni ustavnih, ni zakonskih obaveza da slijedimo jedan put“, ocijenio je Kaluđerović.

On je na pitanje novinara, pojasnio da je Komunikacioni tim dobio grant Norveške vlade, koji je tada vrijedio 213,6 hiljada eura.

„Da budem sad precizan jer prethodni put možda nijesam bio do kraja, rekavši da je to oko 220 hiljada eura, odnosno da toliko iznosi Norveški grant koji smo dobili po svim procedurama koje zahtijeva jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta“, kazao je Kaluđerović.

On je objasnio da je grant u trenutku kada ga je Komunikacioni tim dobio iznosio 1,8 miliona norveških kruna, što je tada bilo 213.624.50 eura.

Prema njegovim riječima, taj se podatak može provjeriti preko Norveške vlade, i to je novac, kako je naveo, koji koristi Komunikacioni tim.

Kaluđerović je ponovio da Crna Gora i Komunikacioni tim sarađuju i sa drugim subjektima, kao što je Slovačka, Sektor za javnu diplomatiju u Briselu, pomenuvši i razne grantove Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja.

„Norveški grant je urađen za podršku javnom dijalogu što je konceptualno bilo osmišljeno sa naše strane, i prošlo stroge procedure norveških kolega“, kazao je Kaluđerović.

On je objasnio da javni dijalog podrazumijeva učešće svih, i onih koji, kako je naveo, danas imaju primjedbe na način na koji se to radi, kao i onih koji su učestvovali u tom dijalogu na ravnopravnoj osnovi iznoseći sasvim suprotne stavove.

„Da bude svima jasno, ono čime se mi danas bavimo jeste javni dijalog kojim želimo da osvijetlimo proces pristupanja Crne Gore NATO-u sa svih aspekata, da bi približili značaj priključenja“, poručio je Kaluđerović.

Na pitanje novinara da prokomentariše navode opozicije o spornosti podataka u vezi podrške članstvu u NATO, Kaluđerović je kazao da su podaci koje je iznio nešto što je već poznato.

„Ono što sam ja rekao zapravo je ono što smo mi iznijeli prije mjesec- dva i što oni dobro znaju“, kazao je Kaluđerović.

To su, kako je rekao, podaci posljednjeg, dubinskog istraživanja o podršci javnog mnjenja članstvu, koje je radio Ipsos Stratedžik Markenting, jedna od, kako je naveo, najrenomiranijih firmi u toj oblasti.

„Istraživanje je vršeno na uzorku od 1.236 građana i to metodologijom lice u lice“, kazao je Kaluđerović.

On je podsjetio da je istraživanje je rađeno krajem marta, a rezultat je bio 46 za, odnosno 42 odsto ispitanika protiv članstva.

Bonus video: