TI: Istražite izborne neregularnosti, ovo je velika sijenka na putu ka EU

"Sve primjećene i dokumentovane nepravilnosti se moraju na odgovarajući način istražiti", saopšteno je
1 komentar(a)
glasanje, izbori, Foto: Savo Prelević
glasanje, izbori, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.06.2014. 11:12h

Transparency International poziva na istragu izbornih neregularnosti i pritisaka na posmatrače izbora u Crnoj Gori.

Ta globalna antikorupcijska organizacija pozvala je Vladu Crne Gore, kancelariju Odjeljenja za ljudska prava (ODIHR) i Parlamentarnu skupštinu OEBSa (OSCE PA) da istraže nepravilnosti u vezi sa nedavnim lokalnim izborima u Crnoj Gori, ali i pritiske na posmatrače iz civilnog sektora.

"Demokratski izbori bi trebalo da se sprovode uz punu transparentnost i mogućnost da predstavnici civilnog društva bez ometanja prate sve faze izbornog procesa. To se nije desilo u Crnoj Gori. Sve primjećene i dokumentovane nepravilnosti se moraju na odgovarajući način istražiti od strane nadležnih institucija", rekao je Mikloš Maršal, zamjenik direktora Transparency International-a.

Preko 500 posmatrača je sarađivalo sa NVO MANS, partnerskom organizacijom Transparency International-a, na praćenju lokalnih izbora koji su održani 25. maja, saopšteno je iz MANS-a.

Posmatrači su zabilježili preko 800 nepravilnsoti, uključujući vođenje nezakonite evidnecije izašlih birača, kršenje tajnosti glasanja, zloupotrebe procedure glasanja pismom i slučajeve da su neka lica više puta glasala.

Većina posmatrača je bila predmet maltretiranja i pritisaka, a svi slučajevi nepravilnosti koje je prijavio MANS su odbijeni.

"Ovakvo postupanje nije u skladu sa demokratskim vrijednostima i predstavljaju ozbljnu sijenku na putu Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji", rekao je Maršal.

Bonus video: