Lekić pisao italijanskom ambasadoru: Orden za "Snimak" i napade

Lider DF-a neće prisustvovati proslavi Dana Italije jer će se tada Bogdanoviću uručiti priznanje
86 pregleda 120 komentar(a)
Milo Đukanović, Aleksandar Bogdanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Aleksandar Bogdanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.06.2014. 13:08h

Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić pisao je italijanskom ambasadoru u Crnoj Gori Vinćencu del Monaku u znak protesta zbog dodjelijvanja Ordena viteza italijanske zvijezde gradonačelniku Cetinja i funkcioneru DPS-a Aleksandru Bogdanoviću.

Predsjednik Italije Đorđo Napolitano odlikovao je Bogdanovića najznačajnijim priznanjem koje se uručuje stranim državljanima za naročite zasluge u promociji italijanske kulture, a isto priznanje dobila je i gradonačelnica Kotora Marija Ćatović.

Lekić u svom pismu, koje je odgovor na poziv da prisustvuje proslavi italijanskog Dana Repubilke, navodi da neće prisustvovati svečanosti u CNP-u jer će tada biti dodijeljeno priznanje gradonačelniku Cetinja.

Lider DF-a naveo je da je njemu, a kako navodi i kulturnoj javnosti Crne Gore, sasvim nepoznat “naročit doprinos” Bogdanovića u promovisanju italijanske kulture.

"Poznato mi je da takvu ocjenu i priznanje zaslužuju neki vrijedni nepolitični dijelatnici u crnogorskim muzejima, u istorijskim, književnim, lingvističkim, izdavačkim, privrednim asocijacijama sa konkretnim rezultatima u promociji italijanske kulture u Crnoj Gori. Ono što mi je poznato jeste i da su neke klijentelističke osobe DPS-a u saradnji sa aktuelnim gradonačelnikom Cetinja spriječile održavanje promocije knjige "Istorija Italije" crnogorskog autora, sa predgovorom poznatog istoričara i profesora istorije univerziteta La Sapienca, u prostorijama cetinjskih institucija kulture", naveo je Lekić u pismu.

"Deset godina od još nerazjašnjenog ubistva glavnog urednika jednog nezavisnog lista", naveo je Lekić.

Lekić je Del Monaku poručio da vjeruje da će se sližoti da javne neregularnosti tokom izbora gradonačelnika kojem dodjeljuje nagradu ne predstavljaju doprinos kulturi neke zemlje.

"Podsjećam Vas i da je dobitnik italijanske nagrade za kulturu zapravo funkcioner DPS-a, partije koja je protagonista izborno korupcionaške afere "Snimak" za koju Evropska unija još uvijek traži pravni i politički epilog kao uslov za dalje napredovanje u evropskim integracijama", naveo je on.

Lekić italijanskog ambasadora podsjeća da Crna Gora baš ovih dana obilježava, kako je naveo, nacionalnu sramotu, godišnjicu ubistva urednika "Dana" Duška Jovanovića.

"Deset godina od još nerazjašnjenog ubistva glavnog urednika jednog nezavisnog lista", naveo je Lekić.

Lekić navodi kako mu je kao čovjeku "koji se pomalo razumije u tehnologiju diplomatije", jasno da birokratska inercija može da dovede i do ovakvih "nagrada".

Lekić je kazao da povodom predsjednika partije dobitnika nagrade za "naročite zasluge u promiciji italijanske kulture", pretpostavlja da je ambasadoru poznato da je Mila Đukanovića nakon višegodišnjih istraga u Italiji o regionalnim mafijaškim udruživanjima Italijanski vrhovni kasacioni sud proglasio krivim za međunarodni šverc.

"Stvarno, ambasadore, teško bih mogao biti na svečanosti zemlje zadivljujuće visoke kulture, zemlji i Falkonea i Borselina na kojoj će ove osobe pod sjenkama korupcije različitog tipa aplaudirati i dobijati odlikovanje za kulturne zasluge. Isuviše cjenim Vašu zemlju, isuviše imam dobrih prijatelja u njoj da bih to dopustio sebi", kaže se u pismu lidera DF-a.

Lekić navodi kako mu je kao čovjeku "koji se pomalo razumije u tehnologiju diplomatije", jasno da birokratska inercija može da dovede i do ovakvih "nagrada".

"I da onaj u čije se ime saopštava, konkretno predsjednik države, nema realan uvid u stanje. To će, siguran sam, znati i crnogorska javnost, ne umanjujući visoki respekt koji ima prema italijanskom predsjedniku i Vašoj zemlji", zaključio je Lekić i Del Monaku čestitao praznik Republike Italije.

Oni napadaju, vi ih odlikujete

Lekić je italijanskom ambasadoru poručio da vjeruje da mu nije promaklo da su lider DPS-a Milo Đukanović i drugi pripadnici vladajuće partije, čiji je funkcioner Bogdanović odlikovan Ordenom viteza italijanske zvjezde, više puta brutalno vrijeđali i prijetili nezavisnom listu "Vijesti" nakon čega je ispred redakcije eksplodirala podmetnuta bomba.

Lider DF-a, takođe, podsjetio je Del Monaka da su iste novine, koje su progonjene od partije dobitnika italijanske nagrade, nedavno objavile u Crnoj Gori knjigu Matea Rencija, aktuelnog italijanskog premijera, "Firenca riznica ljepote".

"A prije toga knjige Umberta Eka, Itala Kalvina, Ipolito Nijeva", stoji u Lekićevom pismu.

Bonus video: