Slijedi inicijativa

MANS: Ustavni sud ne štiti Ustav, već političke strukture

Po odlukama Ustavnog suda i VDT-a, akteri afere snimak mogu nastaviti sa najtežim zloupotrebama na organizovan način
7 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2019. 15:17h

Odluka Ustavnog suda Crne Gore da proglasi neustavnim većinu odredbi Zakona o finansiranju političkih partija još jednom potvrđuje da se sudije tog suda ne rukovode zaštitom Ustava, već zaštitom političkih struktura čijom voljom i političkim dogovorom su i izabrani, smatraju u nevladinoj organizaciji MANS.

"Tako su sudije Ustavnog suda u svojoj odluci, između ostalog, utvrdili da je suprotno Ustavu zabraniti političkim partijama da primaju novčana sredstva od lica koja su pod istragom zbog korupcije ili organizovanog kriminala. Dakle, sudije Ustavnog suda su prihvatili stav DPS-a da se tako tim licima krši pretpostavka nevinosti. Ustavni sud smatra da se braći Šarićima i Kalićima, Naseru Keljmendiju i ostalim "korektnim momcima" ne smije zabranjivati da svoj novac investiraju u političku partiju" ističe se u saiopštenju MANS-a.

Po njihovim riječima nije teško pretpostaviti iz kojih motiva su ta lica do sada finansirali političke partije, ali je nevjerovatno i zabrinjavajuće da i Ustavni sud ima razloge da zabranu takvog "finansiranja" proglasi neustavnom.

Iz MANS-a tvrde da je takođe, praksa pokazala da zabrana izdavanja putnih isprava tim licima ni do sada nije bila problem da putuju i odlaze iz države kada se protiv njih raspiše potjernica i to zajedno sa visokim funkcionerima partije koju finansiraju.

"Zato će MANS uskoro podnijeti Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti zakonskih odredbi koje licima pod istragom zabranjuju zapošljavanje u državnoj upravi i izdavanje putnih isprava. Očekujemo da će Ustavni sud ostati pri svom krajnje dubioznom stavu i da će i te odredbe proglasiti neustavnim. Tako će se licima koja su pod istragom za korupciju ili organizovani kriminal omogućiti da i zvanično obavljaju državne poslove, kad već mogu nesmetano da finansiraju one koji te poslove sada obavljaju", kaže se u saopštenju ove NVO.

Iz MANS-a tvrde da je takođe, praksa pokazala da zabrana izdavanja putnih isprava tim licima ni do sada nije bila problem da putuju i odlaze iz države kada se protiv njih raspiše potjernica i to zajedno sa visokim funkcionerima partije koju finansiraju.

"Ustavni sud je utvrdio i da je neustavno zabraniti vanredna socijalna davanja tokom predizborne kampanje. Tako je Ustavni sud u suštini utvrdio da je suprotno Ustavu zabraniti kupovinu glasova sa socijalnom pomoći, što je dodatan apsurd. Sudije Ustavnog suda smatraju i da je neustavno zabraniti zapošljavanja na određeno vrijeme tokom kampanje, čime je poslao poruku onima koji su ih političkim dogovorom nedavno izabrali da mogu nastaviti da sa zapošljavanjima dalje kupuju glasove", saopšteno je iz MANS-a.

Prema tvrdnjama MANS-a ono što su u donošenju odluke sudije Ustavnog suda očigledno previdjele, jeste da poništenjem tih odredbi ostaju na snazi odredbe ranijeg zakona koje su te zabrane još strožije propisivale.

"Odluka Ustavnog suda i pasivnost Vrhovnog državnog tužilaštva pokazuju da ključne institiucije za vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava i sloboda smatraju da je ponašanje aktera afere snimak dozvoljeno i da su uzaludne stalne preporuke i zahtjevi Evropske unije da ta afera dobije sudski epilog i da se obezbijede uslovi za povjerenje u izborni proces. Po odlukama Ustavnog suda i VDT-a, akteri afere snimak mogu nastaviti sa najtežim zloupotrebama na organizovan način, bez i najmanje bojazni da će zakon biti primjenjen na njima. Bar dok u ovim institucijama sjede sudije i tužioci koje su oni izabrali i koji reaguju samo na njihov zahtjev, po njihovom nalogu i samo u zaštiti njihovih interesa i interesa lica koja ih finansiraju", zaključuju iz MANS-a.

Preporučujemo za Vas