Lajčak: Crna Gora lider integracija u regionu

„Vaše iskustvo u evroatlantskim integracijama je dragocjeno za Crnu Goru, tako da svaka razmjena znanja i podrška na tom putu znači puno“, poručio je Krivokapić
32 komentar(a)
Miroslav Lajčak, Ranko Krivokapić, Foto: Skupština Crne Gore
Miroslav Lajčak, Ranko Krivokapić, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 29.05.2014. 20:52h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić primio je danas Miroslava Lajčaka, potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Slovačke Republike.

Krivokapić se zahvalio Lajčaku na saradnji u oblasti projekata podrške i pripreme naših institucija za punopravno učlanjenje Crne Gore u EU i NATO.

„Vaše iskustvo u evroatlantskim integracijama je dragocjeno za Crnu Goru, tako da svaka razmjena znanja i podrška na tom putu znači puno“, poručio je Krivokapić.

Lajčak je saopštio da je Crna Gora lider integracija u regionu i izrazio spremnost za dalju podršku Slovačke u procesu reforme crnogorskog pravosuđa i jačanja borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije ali i u drugim oblastima od značaja za jačanje vladavine prava u Crnoj Gori, saopšteno je iz Vlade.

On je, na sastanku sa crnogorskim kolegom Igorom Lukšićem, objasnio da je za evropske integracije kvalitet važniji od kvantiteta.

„Kada je NATO u pitanju, pripremamo se za ministarski sastanak u junu, a onda za samit u Velsu u septembru. Crna Gora jeste vodeći aspirant za članstvo, ali odluka još nije donešena“, kazao je Lajčak.

Sagovornici su naglasili da su Crna Gora i Slovačka prijateljske i partnerske države, čije polje saradnje je u stalnom širenju uz obostrani interes.

Krivokapić je istakao da su ekonomski odnosi dvije države u trendu intenziviranja, te je pozdravio i nedavno potpisan Memorandum o saradnji u oblasti energetike i Sporazum o ekonomskoj saradnji.

Lajčak je danas u Podgorici sa potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Duškom Markovićem potpisao Protokol uz Ugovor o regulisanju pravnih odnosa u građanskim, porodičnim i krivičnim stvarima između SFRJ Jugoslavije i SR Čehoslovačke od 20. januara 1964. godine.

Navedenim ugovorom se, osim saradnje pravosudnih i drugih državnih organa, u dijelu građanske materije, uređuje pitanje ličnih statusa, porodičnih, imovinskih i ostavinskih stvari, čime se olakšava ostvarivanje ličnih prava državljana država ugovornica, stoji u saopštenju.

Potpisivanju Protokola prethodio je susret Markovića i Lajčaka, na kojem je izraženo obostrano zadovoljstvo saradnjom Crne Gore i Slovačke u oblasti pravde s naglaskom na kontinuiranoj podršci u obuci crnogorskog pravosudnog kadra. U tom kontekstu podvučen je značaj Memoranduma o saradnji Centra za obuku nosilaca pravosudnih funkcija Crne Gore i Pravosudne akademije Slovačke.

Odgovorno i dinamično ka ciljevima

Predsjednik Vlade Milo Đukanović takođe je primio Lajčaka i na ovom sastanku je konstatovano da dvije države imaju izuzetno dobre bilateralne odnose osnažene i kontinuiranom podrškom Slovačke integraciji Crne Gore u EU i NATO.

Premijer Đukanović je posebno istakao ulogu i podršku Slovačke u svim ključnim procesima koji su Crnu Goru vodili do pozicije koju danas ima.

Šef slovačke diplomatije je ocijenio da se Crna Gora odgovorno i dinamično kreće ka ostvarivanju svojih spoljnopolitičkih ciljeva.

"Pred Crnom Gorom je ozbiljan posao za koji će od Slovačke nastaviti da dobija punu podršku i pomoć u cilju uspješnog zaokruživanja integracione agende" rekao je vicepremijer Lajčak.

Sagovornici su se saglasili u tome da dvije države uspješno sarađuju i u drugim oblastima, čemu će posvetiti pažnju i u narednom periodu.

Bonus video: