Ćalović pisala Đukanoviću: Ne plaše nas prijetnje

Ćalović je napisala da od Đukanovića kao premijera zahtijeva da obezbijedi poštovanje Ustava i zakona
190 pregleda 0 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Savo Prelević
Vanja Ćalović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.05.2014. 16:14h

“Svjesni smo da je MANS trnu u oku svih onih koji kupuju lične karte, kradu glasove, varaju, pritiskaju, zastrašuju i na svaki drugi nepošteni način pokušavaju da za svoju partiju obezbijede glas više, poručila je otvorenom pismu koje je uputila lideru DPS-a i premijeru Milu Đukanoviću, Vanja Ćalović, izvršna direktorka Mreže za afrimaciju nevladinog sektora (MANS).

Ćalović je napisala da shvata zašto se Đukanović ljuti što su posmatrači MANS-a uspjeli da zaustave brojna kršenja zakona na lokalnim izborima, “zbog čega su na njih i fizički nasrtali aktivisti Vaše partije”.

Ona je pozvala premijera da “oslobodite institucije sistema i omogućite im da sprovedu Ustav i zakon”.

Reagujući na tvrdnje Đukanovića da je MANS „faktor destrukcije demokratskog procesa“ i najave da će se žaliti međunarodnoj zajednici i EU, čelnica MANS-a je odgovorila je da se ne plaši i da je upravo Brisel podržao njihovu borbu za fer i slobodne izbore.

Ćalović je naveča da "nakon pritisaka, prijetnji, hapšenja i raznih drugih maltretiranja koja smo doživjeli od institucija pod Vašom kontrolom, stekli smo utisak da sada pokušavate da iskoristite Vaš uticaj u međunarodnoj zajednici, misleći da se toga plašimo".

"Ucjene i takve vrste pritisaka svakako jesu način na koji se neko može ophoditi prema onome ko čini nešto nezakonito ili nemoralno. Tim prljavim metodama se možete služiti u obračunu sa onim dijelom kriminalnog miljea koji ne spada u Vaš krug lojalnih prijatelja, a koje imate čime ucijeniti. I obrnuto", naglasila je.

“Onaj ko se bori za poštovanje prava građana koja im garantuje Ustav ove zemlja i Evropska konvencija o ljudskim pravima, nema razloga da se plaši Vaših podmetanja i ogovaranja. Mi tražimo ono što Evropa mnogo bolje razumije od Vaših metoda korišćenih u aferi 'Snimak', koje tako uporno pokušavate da odbranite, a to je primjena Ustava i zakona ove zemlje, kao i međunarodnih standarda”, stoji u poruci čelnice MANS-a.

“Dobro će Vam učinjeti malo intenzivnija komunikacija sa evropskim adresama da shvatite koliko su njihovi standardi za slobodne i fer izbore daleko od onoga čemu su crnogorski građani bili izloženi na poslednjim izborima.”

Čelnica MANS-a je navela da od Đukanovića kao lidera DPS-a očekuje da pođe na sve međunarodne adrese na koje može i kaže im sve što ima o MANS-u, ali i o sebi, DPS-u i njenim metodama uticaja na birače.

Ćalović je napisala da od Đukanovića kao premijera zahtijeva da obezbijedi poštovanje Ustava i zakona i time dokaže tezu da “prijavom nepravilnosti, MANS ugrožava najdemokratskije izbore”.

Ona je napomenula da je podgorička Opštinska izborna komisija je “na najbrutalniji način” pogazila Ustav i Zakon “kada je bez ikakvog pravnog utemeljenja za par minuta odbacila hiljade prijava koje svjedoče o ozbiljnom narušavanju prava građana da slobodno odlučuju na izborima”.

“Zato Vas pozivamo da svojim činovnicima u Državnoj izbornoj komisiji dozvolite da o preko 2.500 konkretnih prigovora zbog 842 konkretne nepravilnosti odlučuju po zakonu, a ne po partijskoj direktivi, ako se ne plašite Ustava i zakona za koji su glasali i poslanici Vaše partije”, poručila je.

"U suprotnom, svakome će biti jasno da bježite od činjenica i dokaza, kao što ste to radili i u slučaju afere Snimak ili priče o 'beskrajno čistom biračkom spisku', a sada i o poštenim i demokratskim izborima".

Bonus video: