Krivokapić: Neće biti skorih pregovora sa DPS-om

Krivokapić je rekao da SDP nije dobio zvaničan poziv od DPS-a, navodeći da je moguće da je bilo tefonskih kontakata
54 pregleda 146 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2014. 18:21h

Socijaldemokratska partija (SDP) imaće jedinstvenu platformu za sve opštinske odbore (OO) u razgovorima o formiranju vlasti nakon izbora koji su održani u nedjelju, poručio je lider te partije Ranko Krivokapić.

On je danas rekao je da SDP neće ući u nikakve ponude ili odbijanje ponuda, nego u razgovore oko formiranja vlasti.

"Razgovori će, kao prvi dio, imati jedinstvenu platformu za sve opštinske odbore. Drugi dio razgovora će biti specificiran nakon volje opštinskih odbora", kazao je Krivokapić na konferenciji za novinare.

On je naveo da je SDP imao sinoć konsultacije sa svim većim odborima.

"Moram priznati da smo dobili uznemiravajuće podatke o daljem rušenju povjerenja u izborni proces", rekao je Krivokapić, navodeći da to ugrožava opštu ocjenu o slobodi i poštenju na izborima, što je standard OEBS-a.

TV Vijesti, Ljubica Milićević

Prema njegovim riječima, SDP će prikupiti podatke, analitiku izbornog procesa, a tek nakon toga, kako je objasnio, dogovoriti model, formirati radnu grupu i osnovnu platformu za razgovore sa onima koji su zainteresovani.

"To je standard u demokratiji".

Krivokapić je naveo da proces traje 60 dana, po zakonu i Ustavu.

"Nema nikakve žurbe u ovom procesu, jer ima puno elemenata gdje postoji ugrožavanje slobode volje građana na ovim izborima. To su informacije i indicije koje smo dobili od naših predsjednika OO", kazao je Krivokapić.

Na pitanje novinara da li se sjutra sastaje sa predstavnicima pregovaračkog tima Demokratske partije socijalista (DPS), Krivokapić je odgovorio negativno.

"Ne, ne sastajemo se sa pregovaračkim timom DPS-a, jer mi nismo formirali naš pregovarački tim. Želimo da dobijemo ulazne podatke, da pripremimo platformu, sazovemo predsjedništvo, koje će verifikovati taj koncept, i tek onda kenemo u razgovore sa DPS-om ili nekim drugim", naveo je Krivokapić.

Premijer i lider DPS Milo Đukanović rekao je juče da očekuje da će vlast u Podgorici biti formirana brzo, bez problema.

On je rekao da SDP nije dobio zvaničan poziv od DPS-a, navodeći da je moguće da je bilo tefonskih kontakata.

"Neće u skorim danima biti takvih razgovora sa DPS-om, dok mi ne pripremimo naše modele", ponovio je Krivokapić.

On je najavio da će večeras razgovarati sa liderom Pozitivne Crne Gore Darkom Pajovićem, i da će pregovarački tim koji će formirati biti jedinstven.

Krivokapić je rekao da su programski partijski principi i izborni programi važiti i u razgovorima o formiranju vlasti.

"Nema tu ništa novo, samo će biti složeni tako da mogu biti primjereni ovom trenutku koji postoji u Crnoj Gori za razgovore i za produktivnost poslije izbora", kazao je Krivokapić.

Na pitanje da li će, ukoliko se on i Pajović ne saglase oko dogovora, dijeliti glasove, Krivokapić je rekao da "to nije mogućnost koju bi volio da vidi".

Upitan da li je dogovoreno u Plavu da SDP formira vlast bez DPS-a, Krivokapić je podsjetio da je u tom gradu do sad vlast bila bez DPS-a.

"Niko ne može imati konačni dogovor bez odluke Glavnog odbora SDP-a. Mogu se dogovorati, to je pravo lokalnih odbora, ali glavna odluka može biti samo na Glavnom odboru SDP-a", rekao je Krivokapić.

Galerija

Bonus video: