Abazović za Podgoricu predlaže "ulcinjski model"

"Karaktereistika ulcinjskog modela je da nema ucjena i nepotrebnih natezanja oko funkcija ili personalnih riješenja"
56 pregleda 134 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.05.2014. 07:26h

Predstavnici koalicije “Evropsko lice Podgorice”, Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije (SNP) treba da primjene “ulcinjski model” prilikom dogovora o formiranju vlasti u Podgorici i n smiju odugovlačiti sa pregovorima, izjavio je član predsjedništva Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović.

On je upozorio da sporazum u Podgorici treba postići “bez većih natezanja”.

“Karaktereistika ulcinjskog modela je da nema ucjena i nepotrebnih natezanja oko funkcija ili personalnih riješenja, već je osnova da vlast funkcioniše u interesu građana sa jasnim naglaskom na racionalnom i transparentom trošenju novca. Nadam se da će sve strane shvatiti odgovornost odluke koja ih čeka i da će razlike, koje su u životu ali i politici prirodne, ovoga puta ostaviti po strani.

Moramo sagledati situaciju u širem kontekstu i prilika koja se ukazala nikako ne smije biti propuštena", izjavio je Abazović “Vijestima”.

Ulcinjski odbor Pozitivne podržao je u januaru formiranje vlasti u toj opštini, ne zahtjevajući od albanskih stranaka funkcije u lokalnoj vlasti. Iako je DPS tada pojedinačno osvojila najviše mandata, Pozitivna je sa dva svoja i 15 albanskih odbornika formirala većinu.

Abazović je tada prihvatio dogovor prema kojem bi Fatmir Đeka bio gradonačelnik Ulcinja, dok bi funkcije u lokalnoj upravi bile raspoređene između Force, Demokratskog saveza i Albanske perspektive. Pozitivna je tada tražila da nova vlast vodi opštinu transparentno i po evropskim prinicipima. Abazović smatra da je slična situacija moguća i u Glavnom gradu, pojašnjavajući da su građani Podgorice na izborima potvrdili da žele promjene.

"Predstvavnici naše koalicije, Fronta i SNP-a treba da se dogovore o formiranju vlasti i postignu džetelmenski sporazum bez većih natezanja i odugovlačenja. Svjesni činjenice da DPS nema apsloutnu većinu i da im je rezultat "naduven" kroz različite izborne zlouporebe i pritiske, nema dileme da je volja građana Podgorice bila vođena isključivom željom za promjenama.

Stoga je obaveza ostalih subjekata da dođu do dogovora što prije i tako zadovolje građane, a buduću vlastu učine prije svaga transparentnijom i odgovornijom", kazao je Abazović.

Bonus video: