MANS podnio oko 400 prigovora o neregularnostima tokom izbora

Ćalović je rekla da MANS nije pratio rezultate kao "neke njihove kolege"
4 komentar(a)
izbori, glasanje, Foto: Savo Prelević
izbori, glasanje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.05.2014. 19:28h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je Izbornoj komisiji Glavnog grada oko 400 prigovora o neregularnostima tokom izbornog dana.

Izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović kazala je da će ta organizacija podnositi prijave do isteka zakonskog roka bez obzira na mišljenja partija da li to treba da čine ili ne.

"Mi u ovom trenutku u našem sistemu imam 800 prigovora, donijeli smo manje od pola, jedan dio je u obradi jer treba da bude potpisan od strane više političkih subjekata. Naš posao je da se izbori ne kradu, mi nismo politička partija i ja vam kažem otvoreno, najviše su krali aktivisti DPS-a. Brutalno, na gotovo svim mjestima, ali ima konkretnih slučajeva gdje su to radili SNP i DF. Odlučivaćemo po neregularnostima a ne kako njima treba i po njihovim sitnim koristima iz koje god partije dolazili" rekla je Ćalović.

Ona je kazala da je SNP odustao od podnošenja prigovora i pozvala je tu partiju da ponovo razmisli da le će to učiniti.

Ćalović je rekla da MANS nije pratio rezultate kao "neke njihove kolege".

"MANS ne prati izbore na način na koji su to radile neke naše kolege da gledaju i ne vide zato što nemaju način da prijave neregularnost ili da se pojave na pet minuta na biračkom mjestu. Vi ste odlično znali da kada smo mi rekli da ćemo pratiti izbore da ćemo pratiti svaki detalj koji se tamo dešava i da ćemo dokumentovati sve što može, to je nešto što se od nas očekivalo. To su valjda trebale da očekuju sve partije", rekla je Ćalović i dodala oni nijesu htjeli da kalkulišu.

"Nemojte, molim vas, da neko od nas očekuje da mi cinculiramo izbornim rezultatom, da mi gledamo ko je koliko dobio na kojem biračkom mjestu, pa ako su nam tamo bili posmatrača a dobila je opozicija nema veze, da se ne bi DPS prelio neki mandat", rekla je ona.

Ćalović je istakla da su u MANS-u ponosni na svoje posmatrače koji su, kako je kazala, tokom izbornog dana pretrpjeli puno.

"Naše posmatrače su zaključavali na biračka mjesta, prijetili, raspitivali se o njihovim porodicama" rekla je ona.

Bonus video: