Koalicija 16 NVO: Reforma pravosuđa, borba protiv korupcije da budu prioritet

"U predmetima korupcije i organizovanog kriminala uočavaju se problemi vezani za kvalitet i sadržinu optužnica"
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2014. 18:44h

U oblasti reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i zaštite ljudskih prava treba započeti korjenite reforme jer je samo unapređen normativni okvir, zaključila je Koalicija 16 nevladinih organizacija u trećem izvještaju o praćenju ispunjavanja obaveza iz Poglavlja 23.

"Izvještaj je već dostavljen Evropskoj Komisiji kako bi ga imala u vidu prije jeseni kada treba da objavi novi Izvještaj o napretku", saopštila je na konferenciji za novinare izvršna direktorica Centra za razvoj nevladinih organizacija Ana Novaković.

Uz konstataciju da nedostaje politička volja da dođe do suštinskih promjena, Novaković je navela da izmjenama Ustava nijesu obezbijeđene sve potrebne garancije protiv političkog uticaja na izbor nosilaca pravosudnih funkcija i da bi one morale biti uvedene izmjenama sistemskih zakona u toj oblasti.

U predmetima korupcije i organizovanog kriminala uočavaju se, kako je rekla, problemi vezani za kvalitet i sadržinu optužnica što dovodi do čestih ukidanja prvostepenih presuda.

TV Vijesti, Jelena Kulidžan

Ona je navela da je i dalje neuređena oblast finansiranja predsjedničkih izbora u čijem su dosadašnjem finansiranju uočeni brojni nedostaci, te da ne funkcioniše Državna revizorska institucija u punom kapacitetu.

Zakoni o sprečavanju korupcije i konfliktu interesa nijesu bili na javnoj raspravi, Vlada pokazuje samo deklarativnu volju za saradnju sa NVO.

Direktorica CRNVO je podsjetila da nije rasvjetlejan afera “Snimak”, te da nema krivičnih postupaka protiv vinovnika nasilja nad učesnicima povorki ponosa u Podgorici i Budvi.

Novaković je navela i primjere koji, kako je kazala, dokazaju nepostojanje sistemskih rješenja problemima u oblasti ljudskih prava u tokom šest mjeseci, za koliko je radjen izvještaj.

Andrea Božić (Akcija za ljudska prava) rekla je da treba redovno ocjenjivati sudije i tužioce, promjeniti Zakon o prekršajima, povećati transparentnost Tužilačkog i Sudskog savjeta.

Galerija

Bonus video: