MANS: Najčešća neregularnost evidentiranje "sigurnih glasača"

Oni su rekli i da je uočeno više slučajeva fotografisanja glasačkog listića, više osoba iza paravana za glasanje odjednom...
24 komentar(a)
Dejan Milovac, Foto: Boris Pejović
Dejan Milovac, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.05.2014. 15:55h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) nastavlja da objavljuje informacije o nepravilnostima na juče održanim izborima. U toku je obrada dokumentacije o nepravilnostima koju su prikupili posmatrači te organizacije na biračkim mjestima i priprema prijava Opštinskoj izbornoj komisiji.

"Do sada obrađena dokumentacija je rezultirala sa preko 400 unosa u našu bazu nepravilnosti. Najnovije informacije možete pratiti putem live feeda na www.izbori.se", saopšteno je iz MANS-a.

MANS je ranije na Twitteru saopštio da se najviše nepravilnosti na jučerašnjim izborima odnosi na nezakonitu evidenciju "sigurnih birača" na biračkim mjestima i oko njih.

Oni su rekli i da je uočeno više slučajeva fotografisanja glasačkog listića, više osoba iza paravana za glasanje odjednom, javno glasanje i pokazivanje ispunjenog glasačkog listića, te da su to najčešće povrede tajnosti glasanja koje su zabilježene juče.

MANS je naveo da analizira zakonitost postupaka za glasanje putem pisma, i da su spremne krivične prijave.

Na sinoćnjoj pres konferenciji MANS je upoznao javnost sa najmanje 500 slučajeva kršenja izbornih pravila, navodeći da je već podnijeto oko 130 krivičnih prijava.

U MANS-u su kazali da su ogorčeni zbog činjenice da Vrhovno državno tužilaštvo nije radilo juče. Oni su nazvali vršioca dužnosti VDT-a, Veselina Vučkovića "partijskim funkcionerom".

Najčešće registrovane primjedbe odnosile su se na kršenje pravila u procesu glasanja putem pisma, kao i na evidenciju "sigurnih glasača".

Na više od 100 biračkih mjesta zabilježene su nepravilnosti.

Vanja Ćalović je kazala da "ni u najgorem scenariju" nisu mogli predvidjeti ovakve izbore, da oni nisu bili ni slobodni, ni regularni.

"Ne znam da li su ovo najgori izbori do sada jer ne znam šta su radili posmatrači ranijih godina. Naši posmatrači su bili pravi heroji s obzirom na probleme koji su ih tamo zaticali, čak su se vraćali na biračka mjesta i uplakani", kazala je Vanja Ćalović.

Bonus video: