Đukanović: DPS ima 29 mandata

Đukanović je kazao da je rezultat DPS-a značajno bolji nego kada je ta partija nastupala u koaliciji sa SDP-om, a na pomen te partije su se čuli zvižduci
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2014. 23:22h

Demokratska partija socijalista je veliki pobjednik na ovim izborima, poručio je predsjednik DPS i premijer Milo Đukanović.

On je kazao da je DPS osvojio 29 mandata, što znači da ta partija nema apsolutnu većinu.

Foto: Boris Pejović

Đukanović je kazao da je rezultat DPS-a značajno bolji nego kada je ta partija nastupala u koaliciji sa SDP-om, a na pomen te partije su se čuli zvižduci.

On je ocijenio da je DPS zavrijedila da i dalje nosi barjak evropskog razvoja Crne Gore i dodao da je ta partija pobijedila i na izborima na Žabljaku, u Danilovgradu i Šavniku.

"Ističem i rezultat u Pljevljima gdje smo blizu da preuzmemo vlast. Osvojili smo 17 mandata, apsolutna većina je 18 mandata, ali mislim da imamo sve uslove da kroz koalicioni aranžman preuzmemo vlast u Pljevljima", kazao je Đukanović.

Foto: Savo Prelević

DPS je, kako je rekao, u Baru ostala najjača partija.

"Vjerujem da je raspored mandata u barskom parlamentu takav da ne bi trebalo da imamo puno problema u formiranju koalicione vlasti", saopštio je Đukanović.

On je dodao da je DPS u Bijelom Polju osvojila 18 mandata.

"Tamo parlament broji 38 mjesta, mi smo sami osvojili 19, bez nas nije moguće formirati vlast u Bijelom Polju", rekao je Đukanović.

DPS je, kako je kazao, najjača partija i u Kolašinu gdje je osvojeno 11 mandata.

"Postoji prostor za koaliranje i vjerujem da bi o okviru koalicije DPS i u Kolašinu mogla vršiti vlast", naveo je Đukanović.

Foto: Savo Prelević

On je kazao da je DPS najjača i u Gusinju i da je spremna da preuzme odgovornost za funkcionisanje nove opštine.

"U Tuzima i Golubovcima smo osvojili apsolutnu vlast", saopštio je Đukanović.

On je kazao da DPS, tradicionalno, nije najjača partija u Plužinama, ali da je u tom gradu povećan broj mandata 20 odsto.

"Poslije dugo vremena nijesmo najjača partija ni u Rožajama", naveo je Đukanović.

On je ocijenio da je Demokratski front (DF) doživio ozbiljan poraz.

"Politika koja je na neki način najavljivala radikalni zaokret na političkoj sceni Crne Gore i nešto što se kosi sa onim što je demokratska kultura i tekovina demokratskog razvoja, DF, mislimo da je doživio ozbiljan poraz", ocijenio je Đukanović.

On je kazao da se DPS, kao demokratska partija, raduje svojim i uspjesima partija za koje vjeruje da doprinose demokratskom sazrijevanju.

Raduju se i, kako je dodao, kad politika koja u sebi ne sadrži demokratsko doživi poraz.

"Vjerujem da imamo sve razloge da budemo zadovoljni onim što smo uradili, uz ono što smo uradili na parlamentarnim i predsjedničkim i politika DPS-a pokazuje da svakog dana zadobija sve više povjerenja i ima puni legitimitet da državu dalje vodi putem razvoja", poručio je Đukanović.

Foto: Savo Prelević

Nosilac liste DPS-a u Podgorici, Slavoljub Stijepović je zahvalio na podršci i kazao da ostaje u obavezi da misli o gradu u cilju njegovog razvoja.

Vešović: Na osnovu 90% obrađenog između 29 i 30 mandata

Portparol DPS-a Časlav Vešović kazao je da na osnovu 90 odsto obrađenih glasačkih listića imaju između 29 i 30 mandata

"Da li će biti apsolutna većina ili ne vidjećemo, ali smo ostvarili najbolji izborni rezultat i zadovoljni smo", rekao je Vešović.

On je ranije na osnovu obrađenih 55% glasačkih listića rekao da DPS ima apsolutnu većinu, odnosno 30 mandata.

Prema tim podacima DPS ima 30 mandata, DF 16, SNP 8, a Evropsko lice Podgorice 5. Albanska koalicija nije prešla cenzus prema tim podacima.

Vešović je ranije kazao da se može slobodno reći da je DPS slavio u Šavniku.

On je kazao da je izvjesno da će DPS sa svojim koalicionim partnerima osvojiti najviše glasova u Podgorici.

On je na konferenciji za novinare u štabu DPS kazao da još uvijek nemaju precizne podatke koliko je DPS osvojio mandate u Podgorici, ali da je pobjeda izvjesna, "kao i u većini drugih opština u kojima su se održali izbori".

Vešović je kazao da su podaci koji su pristigli u štab upoređeni sa rezultatimaparlamentarnih izbora i da je DPS u odnosu na te izbore značajno popravio rezultate u svim opštinama, kao i da su ostvarili bolji rezultat od očekivanog

On je optužio aktiviste Demokratskog fronta za krađu dokumentaciju "koja nije nezakonita", i za fizičke nasrtaje.

Vešović je kazao i da su se nažalost dogodili incidenti i da je to ono što je DF najavljivao tokom kampanje, a to podrazumijeva krađu dokumentacije koja nije bila u suprotnosti sa bilo kojim zakonom i fizičke nasrtaje na aktiviste DPS-a.

Galerija

Bonus video: