MANS: Sve nepravilnosti će biti prijavljene

MANS će sjutra organizovati takozvane praćenje izbora "uživo" na portalu www.izbori.se
35 komentar(a)
izbori, glasanje, Foto: Arhiva "Vijesti"
izbori, glasanje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.05.2014. 14:49h

MANS poziva sve građane da u nedjelju masovno izađu na izbore, izbore se za svoj glas i ne dozvole da bilo ko umjesto njih odlučuje o njhovoj budućnosti. MANS je takođe apeluje na sve učesnike izbornog procesa da izborni dan protekne mirno i uz minimalno kršenje procedura na biračkim mjestima.

"Cilj MANS-a je da prevenira nepravilnosti na izbornom mjestu, a ako ih bude da ih uredno registruje i prijavi nadležnim institucijama. Za praćenje lokalnih izbora u Podgorici, MANS je akreditovao preko 500 posmatrača, a očekujemo da ćemo pokriti preko 90% biračkog tijela u glavnom gradu. Pored standardnih biračkih mjesta, po prvi put će biti praćeno glasanje u ZIKSu, ali i praćen rad Opštinske i Državne izborne komisije. Sve dosadašnje izbore je obilježila ogromna povika da je bilo neregularnosti ali na kraju dana smo imali veoma mali broj konkretnih dokaza i prijava za takve tvrdnje. Naše kolege iz nevladinog sektora, ali i političke partije do sada nisu na adekvatan način procesuirale sve nepravilnosti koje su uočene što je državnim organima dalo jednu komotnu poziciju da tvrdi da je na izborima bilo sve u redu", navodi se u saopštenju MANS-a.

UMHCG će pratiti izbore u saradnji sa MANS-om >>>

Kako je najavljeno, MANS će sve nepravilnosti uredno registrovati i prijaviti nadležnim organima kako bi osigurali da na kraju izbornog dana ponovo nemamo istu situaciju i izgovor za nerad izbornih komisija.

"MANS se i do sada u svom radu trudio da što bolje dokumentuje slučajeve korupcije i kršenja zakona, pa će to biti slučaj i sa izbornim danom, jer želimo da konačno uspostavimo institucionalnu praksu kada je u pitanu procesuiranje izbornih nepravilnositi, ali i da svima pružimo konkretne i čvrste dokaze za tvrdnje da je izborni proces u Crnoj Gori opterećen brojnim neregularnosti. Sadašnji zakon je sve one koji posmatraju izbore doveo u situaciju da to i ne mogu da direktno prijave, već je ta mogućnost data samo političkim patijama. MANS je zbog toga ponudio svim učesnicima na izborima da umjesto nas podnesu projave DIKu i OIKu, jer smatrao da je svima cilj da se otklone sve sumnje u regularnost izbornog procesa. Tu našu ponudu su prihvatile 4 partije, preko kojih će MANS podnositi inicijative. Takođe upozoravamo da pojedine državne institucije nadležne za praćenje izbornog dana vrše ozbiljne opstukcije, u prvom redu Državna izborna komisija. Svega nekoliko dana prije izbora MANSu je saopšteno da na biračkim mjestima neće biti moguće istaći informacije - izvode iz Ustava Crne Gore kojima se građanima pojašnjavaju prava vezana za izborni proces, te kako se mogu izboriti za njih. Ovakva odluka je donijeta uprkos prethodnom dogovoru sa DIK-om, koji je tada tvrdio da ne postoji problem da se posteri sa informacijima o pravima građana postave", navodi se.

MANS+ovi posmatrači će postaviti postere i time omogućiti građanima da se informišu o svojim pravima, a članovi odbora neka onda sami odluče da li će se usuditi da cijepaju i uklanjaju ustavne odredbe.

MANS je obezbijedio da i u nedjelju sve linije za prijavu korupcije budu otvorene tokom cijelog dana kako bi građani mogli da nam prijave sve sumnje u izborne zloupotrebe na biračkim mjestima, ali i van njih.

MANS je obezbijedio da i u nedjelju sve linije za prijavu korupcije budu otvorene tokom cijelog dana

Oni još jednom pozivaju sve građane da u nedjelju posebno obrate pažnju na sve što se dešava na biračkom mjestu i oko njega, te da im prijave sve sumnjive aktivnosti kako bih mi provjerili i dalje procesuirali ka nadležnim insititucijama.

"MANS će i na dan izbora podnositi krivične prijave policiji i tužilaštvu u vezi sa konkretnim krivičnim djelima za koje budemo prikupili dokaze jer smatramo da se ne smije dati više nijedan izgovor za takvu policiju i tužilaštvo da ne procesuiraju sve aktere političke korupcije. Telefoni na koje građani mogu prijaviti nepravilsnoti su 020266326, 020266327, 069446094, 067262724 i preko našeg sajta izbori.se i preko sigurne online platforme www.prijavikorupciju.me Kako bi pravovremeno informisao javnost o identifikovanim nepravilnostima MANS će tokom sjutrašnjeg dana organizovati četiri press konferencije i to u 11:30, 14:30, 17:30, i posljednju u 21:30 nakon zatvaranja biračkih mjesta. U zavisnosti od informacija koje se budu prikupljale sa terena, MANS će organizovati i vanredne press konferencije.

MANS će sjutra organizovati takozvane praćenje izbora "uživo" na portalu www.izbori.se

Bonus video: